November 11, 2022

Versek képzelet és valóság határán

Balázs Imre József hosszabb kihagyás után érkezett ismét felnőttverses kötettel az olvasóközönség elé. Az Éjszakák a zenben, ahogyan azt a cím is mutatja, főként két pólus között mozog. Az éjszaka, a sötétség, a mélység és az álmok nagyon erősen ölelik körül a szavakat. Ezek mellett ott van a zen, a keleti tan, ami az elmélyülést, a dolgok lényegének feltárását jelöli. Azt hiszem, felnőttként folyton ezeket a köröket futjuk, hol sötétségben, hol pedig valami érthetetlen lebegésben keressük az önmagunk legigazibb közegét.

A kötetet bemutató Codău Annamária, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője bevallotta, hogy először nagyon szeretett volna valami rendszert találni a versekben, de egy idő után elengedte a meghatározás kényszerét, és hagyta, hogy a versek csak úgy, önmagukban létezzenek benne. Balázs Imre József is hangsúlyozta, hogy talán pont ebben van a lényeg. Hogy mindenképp mindent meg akarunk érteni, és hogy ez a megértés, ez vajon a nyelvben van-e, vagy valahol máshol. Képek jelennek meg, és ezekre a képekre kell hogy ráhagyatkozzunk, ki kell lépnünk a szövegből. Ha a zen valamit jelent, akkor ezt mindenképp jelenti. „Nem kell mindent megérteni. Van, amikor valami csak úgy van” – hangzott el a kötet bemutatóján.

Az üreges, mély, föld alatti helyek nagyon erősen jelen vannak a kötet verseiben. „Ezek ilyen labirintusok, ezek a föld alatti tájak. Nem tudod előre, hogy hová mész, mit fogsz találni. Például ott van a Harry Potterből ismert sárkány, ahogy kitör a bank alatti járatból. Ami egy nagyon váratlan fordulat” – mondja Balázs Imre József.

Codău Annamária emlékeztet, hogy Balázs Imre József Egyformázni, különbözni című gyermekverses kötetére is azt mondták, hogy egyfajta zen gyerekkönyv. Balázs Imre József szerint annak az a különlegessége, hogy egy gyerekverses könyvhöz képest nagyon sok benne a csönd. Ami azért furcsa, mert általában a gyerekeket azzal próbálják megfogni, hogy zajt, ritmust visznek a versekbe.

Az Éjszakák a zenben verseiben egyébként nagyon sok minden benne van abból, ami a költőt más területeken foglalkoztatja. Például a dalszövegírás, vagy Hervay Gizella költészete.

És a mélyből újra felszínre hozott alkotók is megjelennek benne. Balázs Imre József hangsúlyozza, fontos kérdés ebben az, hogy hogyan lehet személyes az ember, amikor verset ír. Hogyan lehet úgy személyesnek lenni, hogy az mások számára értelmes, releváns legyen? Az Éjszakák a zenben verseiben egy picit minden benne van.

“Az életem, az álmaim, az olvasmányaim, a dalok, a képek, ez valahogy így egyben van ebben a könyvben” – vallja.

(Szöveg: Szabó Eszter/ Fotók: Kilyén Zsolt)

November 14, 2022

„Nincs női irodalom. Emberek vannak, akik írnak.”

Mit takar a női jelző a magyar irodalomban? Mikor és milyen formában használjuk? Van olyan, hogy női irodalom? Felcímkézés, megbélyegzés a női jelző használta? Van-e értelme egyáltalán kiemelni, hogy valaki női szerző, vagy egyszerűen csak szerzők vannak, nemtől függetlenül? Ezeket a kérdéseket feszegették a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra meghívott női szerzők A „női” jelző jelentősége […]

November 13, 2022

Utazás és otthonkeresés

Könyvben utazunk – ez az idei könyvvásár mottója és ez sokmindent magában hordoz. Hogyan lehet írni tájakról és hogy hogyan lehet „irodalommá írni egy-egy térséget”. Hogyan olvasunk és írunk utazás közben. De arra is választ kapunk, hogy mit jelent magyar írónak lenni. Mészáros Sándor, a beszélgetés moderátora először arra kérdez rá, hogy miért is utazunk. […]

November 12, 2022

Szavakat találni arra, amire nincsenek szavaink

Fekete Vince, a Magvető kiadó gondozásában megjelent Halálgyakorlatok című legújabb verseskötetét is bemutatták a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A kötetben a költő azt próbálja ábrázolni, amit szinte lehetetlen, a halált, amelyre nincsenek szavaink. Már 2019 nyarának végén elkezdte írni a verseket ehhez a kötethez Fekete Vince, de a koronavírus-járvány, illetve az előző kötetének kiadása megakasztotta […]