October 26, 2022

Gyermekprogramjaink

Csütörtök, november 10.

1030KisteremKönyvbemutatóMarkó Béla: A pitypangok királya című új, a Mentor Könyvek Kiadónál megjelent válogatott gyermekvers-kötetéről a szerzővel, Kiss Bora illusztrátorral és Király Istvánnal, a kiadó vezetőjével Daray Erzsébet beszélget.

1300 Klubterem Könyvbemutató RímvilágLackfi János: Lézerlámpa, Pápai Barna rajzaival; Csávossy György István: Maci mese, Orosz Annabella rajzaival; József Attila: Altató, Pápai Barna rajzaival. Interaktív verstanulás, közös éneklés a Kreatív Kiadó munkatársainak vezetésével. 

1400 – Klubterem3 ölelésAlkalmazott (báb)színházi tevékenység Kali Barabási Hajnal és Tálas Ferenc közreműködésével.

1700 1. sz. próbaterem – Olvasd el, és játssz velünk!Az erdélyi magyar iskolások számára rendezett olvasás-vetélkedő döntője (IX–XII. osztály).

1915 – Kisterem – Író-olvasó találkozó – Berg Judittal, az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedőre kijelölt könyv (IX–XII. osztály) szerzőjével Szekernyés Tünde beszélget.

Péntek, november 11.

900 – Klubterem KönyvbemutatóDaray Erzsébet: Verespataki bányászmesék. A Koinónia Kiadónál megjelent könyvről Daray Erzsébet és Nagy Emese beszélget.

1000 – Klubterem Könyvbemutató Sally Lloyd-Jones: Dalrakeltő. A Koinónia Kiadónál megjelent könyvről a műfordító, Jankó Szép Yvette és Lukács Lőrincz Csilla beszélget.

1100 – Klubterem – KönyvbemutatóTomi Kontio A kutya, akit Macskának hívtak, illetve A kutya, akit Macskának hívnak, összeakad egy macskával című, a Koinónia Kiadónál megjelent könyveiről Jankó Szép Yvette és Kőrössy Erika beszélget.

1200 Klubterem – Meseszavak, meseképek – Móricz Zsigmond: Verses állatmesék, Pápai Barna rajzaival; Háromszéki népmesékés Udvarhelyszéki népmesék. Kriza János nyomán. Tekei Erika válogatásában és szerkesztésében, Pápai Barna rajzaival. A Kreatív Kiadó interaktív könyvbemutatója a mesekötetek szerkesztője, újramesélője és az illusztrátor részvételével.

1300 – Klubterem – Könyvbemutató – Szabó Róbert Csaba: Újratöltés, Orosz Annabella rajzaival. A Gutenberg Kiadónál megjelent könyv szerzőjével és illusztrátorával Márton Evelin, a könyv szerkesztője beszélget.

1400 – Klubterem – Író–olvasó találkozó Darvasi Lászlóval. A szerzővel Szekernyés Tünde beszélget.

1500 – KlubteremHamupogácsaA Cerkabella Kiadó mesefoglalkozással egybekötött könyvbemutatója. A mesefoglalkozást Csörgei Andrea vezeti.

17001. sz. próbateremOlvasd el, és játssz velünk! – Az erdélyi magyar iskolások számára rendezett olvasás-vetélkedő döntője (VII-VIII. osztály).

1900 – Kisterem – Író–olvasó találkozó – MeghívottZágoni Balázs, az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedőre (VII-VIII. osztály) kijelölt könyv szerzője. Moderátor: B. Szabó Zsolt.

Szombat, november 12.

1000 – Klubterem – Könyvbemutató – Szőcs Margit: Teofil, Kürti Andrea rajzaival. A Gutenberg Kiadónál megjelent könyv szerzőjével és illusztrátorával Imre Eszter, a könyv szerkesztője beszélget.

1100– Klubterem – Könyvbemutató – Tóth Krisztinával, a Malac és Liba, valamint a Világpuszi című könyvek szerzőjével Szekernyés Tünde beszélget.

11001. sz. próbateremOlvasd el, és játssz velünk! – Az erdélyi magyar iskolások számára rendezett olvasás-vetélkedő döntője (IV. osztály).

1200 – Klubterem – Könyvbemutató – Balázs Imre József: Egyformázni, különbözni, Márton Éva rajzaival. A Gutenberg Kiadónál megjelent könyv szerzőjével Rostás Emese beszélget. 

1300 – Klubterem – Könyvbemutató – Imre Eszter: Napsugár kisasszony tizenkét madara, Kürti Andrea rajzaival. A Gutenberg Kiadónál megjelent könyv szerzőjével és illusztrátorával Rostás Emese, a könyv szerkesztője beszélget.

1300 – KisteremÍró-olvasó találkozó – Kiss Noémival, az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedőre kijelölt könyv (IV. osztály) szerzőjével Makkai Kinga beszélget.

1700– Klubterem – Könyvbemutató – Száva Csanád Kevin és a bűvös malom című, az Exit Kiadónál megjelent mesekönyvéről a szerzővel László Noémi beszélget.

Vasárnap, november 13.

9301. sz. próbateremOlvasd el, és játssz velünk! – Az erdélyi magyar iskolások számára rendezett olvasás-vetélkedő döntője (V–VI. osztály).

1130Kisterem – Író-olvasó találkozó – Laboda Kornéllal, az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedőre kijelölt könyv (V-VI. osztály) szerzőjével Makkai Kinga beszélget.

November 14, 2022

„Nincs női irodalom. Emberek vannak, akik írnak.”

Mit takar a női jelző a magyar irodalomban? Mikor és milyen formában használjuk? Van olyan, hogy női irodalom? Felcímkézés, megbélyegzés a női jelző használta? Van-e értelme egyáltalán kiemelni, hogy valaki női szerző, vagy egyszerűen csak szerzők vannak, nemtől függetlenül? Ezeket a kérdéseket feszegették a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra meghívott női szerzők A „női” jelző jelentősége […]

November 13, 2022

Utazás és otthonkeresés

Könyvben utazunk – ez az idei könyvvásár mottója és ez sokmindent magában hordoz. Hogyan lehet írni tájakról és hogy hogyan lehet „irodalommá írni egy-egy térséget”. Hogyan olvasunk és írunk utazás közben. De arra is választ kapunk, hogy mit jelent magyar írónak lenni. Mészáros Sándor, a beszélgetés moderátora először arra kérdez rá, hogy miért is utazunk. […]

November 12, 2022

Szavakat találni arra, amire nincsenek szavaink

Fekete Vince, a Magvető kiadó gondozásában megjelent Halálgyakorlatok című legújabb verseskötetét is bemutatták a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A kötetben a költő azt próbálja ábrázolni, amit szinte lehetetlen, a halált, amelyre nincsenek szavaink. Már 2019 nyarának végén elkezdte írni a verseket ehhez a kötethez Fekete Vince, de a koronavírus-járvány, illetve az előző kötetének kiadása megakasztotta […]