November 16, 2023

Gyermek- és ifjúsági irodalom – ajánló az erdélyi kiadók idei kínálatából

Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent a gyerekekkel a körülöttünk lévő jelenről beszélni. Nagyon sok olyan dologgal szembesülünk, amit nehéz lenne ép ésszel elmagyarázni nekik, talán még mi sem tudjuk sok mindennek a miértjét. Ezért a kortárs gyermekirodalomra is egyre nagyobb felelősség hárul, abban hogy megtalálják az írók benne azokat a szavakat, amivel magyaráznak, együttéreznek, összekötnek embereket, családokat. Kell a játék és a mese. Ugyanakkor pontosan ennyire fontos az is, hogy felkészülten tudjunk tanácsot adni a gyerekeknek a jövőt illetően. Az erdélyi kiadók gondozásában megjelent könyvek is egy kicsit erre mutatnak rá. Van, amelyik a beszélgetés fontosságára hívja fel a figyelmet, egy másik a világunkban zajló pusztításról vagy egyenlőtlenségről mesél. Van amelyik játékosan, van amelyik szívbe markolóan. De olyan is akad köztük, amelyik egyszerűen csak az egyik legfontosabb emberi tulajdonság alá gyújt tüzet, ez pedig nem más, mint a fantázia.

Szőcs Margit tavaly a Teofil című könyvével jött a vásárra, idén a Ha belefáradsz a pihenésbe című kötettel örvendezteti meg a gyermekeket és szüleiket. Valószínűleg egy felnőtt felnevethet ezen a címen, hiszen sokan mondhatjuk, hogy bárcsak a pihenésbe fáradnánk bele. De ha egy gyerek szemszögéből nézzük a dolgokat, akkor a világ tele van felfedezésre váró rejtelmekkel. Mit csinálunk, ha belefáradunk a pihenésbe? Mi mást tehetnénk – ugrálás, pancsolás következik természetesen, ha belefáradunk a felnőttek utánzásába, akkor gyerekek lehetünk megint. Szőcs Margit pedig ha belefárad a pihenésbe akkor olyan verseket ír, amelyek a nyelvi játék segítségével billentik ki az olvasót a mindennapi rutinból. Keszeg Ágnes illusztrációi pedig szintén valamiféle játékos álom képeiként egészítik ki a szöveget.

Mi jut eszedbe a pandáról, az orangutánról, vagy a kékbálnáról? El tudnád képzelni őket egy versbe bugyolálva? És ha azt mondanám, hogy lehet, hogy hamarosan kihalnak? Kiss Lehel pontosan ezzel a céllal, ugyanakkor nem a szembesítés módszerével csempészi be a gyerekek gondolatai közé ezt a témát a Meglessük a pandát című verseskönyvével, amit már a legkisebbek is kézbe vehetnek. Inkább a játékosságot használja, megmutatja, hogy mennyire fantasztikusak ezek az állatok, és ezután jöhet az a mondatrész is, hogy mennyire rossz lenne, ha nem lennének többé. Kürti Andrea pedig valami igazán újat hozott ebben a könyvben – rajzai élethűen ábrázolják ezeket az állatokat, talán azért, hogy tényleg, tisztán maradjon meg az utókornak.

Volt egyszer egy bátor legény, aki nem volt sem erősebb, sem tudósabb, mint a többiek, de aki mindig a szívére hallgatott. Így kezdődik László Noémi Keljfeljancsi című meséskönyve. A benne élő főhős történetei pedig, bár a klasszikus mese felütésével kezdődnek, mégis egy nagyon ismerős, kicsi, de nagy fiú kalandjait, megéléseit meséli el.

A Koinónia Könyvkiadó több újdonsággal is készült idénre. Barabás Anna például egy igen érdekes felépítésű, mégis, mindennapi történésekről szóló mesekönyvet írt, Rakétamesék címmel. Nagymamáknak kifejezetten kötelező darab otthonra, hiszen a kötetben Mazsolás nagymama beszélget, jár-kel a világban, és közben mesél az unokájának. Néha szembeötlik a generációs különbség is köztük, de éppen ettől lesz szórakoztató ez a könyv, mert itt nem mint akadály, hanem mint egymás felé fordulás jelenik meg.

Olvastál már könyvet jetiről? Mutatok egyet, amit igazán érdemes. Ezt a jetit Somának hívják, és Dér Adrienn hívta életre a Kalandorjeti Fémkeleten című könyvében. A gyerekek nagyon szeretnek képzeletbeli lényekről olvasni. A detektívtörténeteket pedig annál inkább. És ennek nincs köze ahhoz, hogy az ingerküszöbük ide, vagy oda csúszott. Mi magunk is szerettük a rejtélyes történeteket gyermekkorunkban. Ez a könyv pedig pont ilyen. Szeretnéd, ha a már olvasni tudó gyerek megértené a könyvek varázsát? Ez a könyv pontosan megfelel a célnak.

Vannak olyan kérdések, amelyeket nagyon nehezen lehet elmagyarázni a gyereknek, hogy igazán meg is értse. Néha pedig a felnőttek simán túlbonyolítják a magyarázatot. Berszán Lídia egy meséskönyvben próbálkozik ezzel. Az Egymásmesék című könyvben a mindennapi és a valóságon túli igazságok karöltve járnak. A benne rejlő történetek pedig kerek válaszokat adnak arra, hogy mit is jelent a megfoghatatlan, hogyan tapintsuk körbe a saját korlátainkat, és hogy miként lehet igazan élni az életet.

Szőcs Imre A tűzember című könyvét hozta az idei évre, és azt hiszem, a legjobbkor érkezett meg hozzánk. Nem feltétlenül kisgyermekeknek ajánlott mesék ezek, hiszen néhol nem könnyű témákat dolgoz fel benne az író. Más helyen élő gyerekekről szól ez a könyv. Másképpen élő gyerekekről szól, de azt hiszem, mindegyikük egyetlen dologban ugyanolyan. Ez pedig nem más, mint a gyermeki lélek. Még akkor is, ha közülük jó páran túl korán kényszerültek a felnövésre.

Nem utolsó sorban pedig visszatér a Koinóniánál egy már sokak számára ismert szereplő is, ez pedig nem más, mint A kutya, akit Macskának hívnak. Tomi Kontio két könyvét is elhozta idén a kiadó, az egyik A kutya, akit Macskának hívnak, otthonra vágyik, a másik pedig A kutya, akit Macskának hívnak és a karácsony csodája Jankó Szép Yvette fordításában. A finn irodalom az utóbbi évtizedben kezdett igazán becsúszni a magyar családok könyvtárába. Ezek a történetek viccesek, kreatívak és az egész család élvezettel olvassa majd.

Az Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában jelent meg idén Szántai János Tintapacák című gyermekverses kötete is. Valahol mindenki szeret a szavakkal játszani. Sokszor nevetünk magunkon, ha rosszul mondunk egy szót és viccesen hangzik. A szavak azért vannak, hogy használjuk őket, és néha azért is, hogy szórakoztassanak minket. Ezek a versek kicsit klasszikusak, kicsit pedig formabontóak. A kötetből tanulhatunk a kékfestő légfestőtől, megkereshetjük a villanykörtefákat, ha másként nem, hát a háromlábú Rárón suhanva.

A Juventus kiadó izgalmas könyvet hozott egy izgalmas írótól, a Karmok erdeje címmel. Bayer Dorka 2011. szeptember 19-én született Marosvásárhelyen. Árnyék, a házimacska ajánlatot kap, hogy csatlakozzon a vadmacska klánok egyikéhez, viszont rá kell jönnie, hogy ez az élet nem olyan könnyű, ahogy azt gondolta. A könyv érdekessége, hogy a történetét maga a szerző illusztrálta.

Jakab Norbert Volt egyszer egy háború című könyve az Exit kiadó gondozásában jelent meg. Jakab Norbert kilencedik osztályban fogott neki a regény megírásának, tavaly érettségizett, és idén foghatta kezében az első kötetét. A könyv írásakor pedig az volt a célja, hogy megmutassa az olvasónak, hogy milyen kusza és ellentmondásos érzés egy fiatal fiúnak részt venni a háborúban.

A Kreatív Kiadó, illetve László Gyopár is készült idei újdonsággal. Galibák és egyéb cifraságok címmel született gyermekkönyv, amelyben kedves, vidám történeteket olvashatunk. Ezt a könyvet leginkább a kisiskolásoknak érdemes beszerezni, mivel a szépen keveredik bennük a játék és az emberi megélések, problémák halmaza. És egy ekkora korú gyerek pontosan ezt szeretné, gyermeknek lenni még egy kicsit, mielőtt elindulna a felnőtté válás rögös útján.

Szabó Eszter

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]