November 7, 2023

Ellehetetleníti a könyvvásárt a kormány deficitcsökkentő intézkedése

Kétségbeejtő, majdhogynem megsemmisítő helyzetbe hozta a marosvásárhelyi könyvvásárt Románia Kormányának október 27-én kiadott sürgősségi rendelete – nyilatkozta Káli Király István a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár főszervezője.

A könyves szemlét szervező egyesületek elnökei – Káli Király István, Krisár Ildikó, és Szepessy Előd – közös sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy a deficitcsökkentő céllal hozott sürgősségi kormányrendelet következményeként a vásár a tervezett pénzügyi támogatásainak 70%-át veszítette el. Ezt az összeget a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és Maros Megye Tanácsa biztosította volna. Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke „erkölcsi és társadalmi melléfogás”-ként jellemezte a kormányrendeletet, amely több ezer nem kormányzati szerv munkáját tette egy tollvonással hiábavalóvá. „Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen az irodalmi és gyerekprogramjaink kizárólag támogatásból valósulnak meg. 50 000 lej hiányzik, ahhoz, hogy ezeket a programokat megszervezzük, a marosvásárhelyieknek tett vállalásainkat állni tudjuk” – fogalmazott a főszervező, aki hangsúlyozta az irodalmi és gyermekprogramok mellett az önfenntartó, jegyköteles előadások csak abban az esetben fedezik saját költségüket, ha teltházasok lesznek. A megszorítások következményeként programváltozással is számolni kell, a péntek esti, november 17-i Pokorny Lia LIAison előadása helyett A Válótársas címet viselő előadást nézhetik meg az érdeklődők. Ezt a darabot is Pokorny Lia neve fémjelzi, de Nagy Sándor, Gönczi Dorka és Varga Zsolt is színpadra állnak, hogy sok humor és improvizáció segítségével mutassanak rá a párkapcsolati és válási buktatókra.

A vásár szervezői, ahogyan azt Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke is hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen lemondani az irodalmi programokról, ne kelljen visszamondani a már meghívott vendégeket. Egyrészt támogató cégeket, mecénásokat keresnek, másrészt lemondanak a vásár színvonalát emelő, a könyvek, kiadók népszerűsítését szolgáló terveik nagy részéről, így a Vásár lapjának kiadásáról, a színház épületét hangulatossá tévő arculati elemekről, az erdélyi kiadók idén megjelent köteteiről készült videókról, a meghívott szerzőkkel online felületekre szánt interjúkról, beszélgetésekről, vagy épp a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók során készült írott és képes beszámolókról, valamint a szervezők, bedolgozók honoráriumáról. „Mindezt azért, mert számunkra a megváltozott körülményekben is az a legfontosabb, hogy egyetlen szerzőt se mondjunk vissza, hogy azokat a költőket, írókat, akiket meghívtunk, olyan feltételek mellett tudjuk fogadni, ahogy eredetileg terveztük. Ugyanilyen fontos, hogy az Év szerzője díjat is méltó módon tudjuk átadni.”

Több mint 50 szerző lesz jelen a vásáron, amelynek egy része a gyerekprogramok keretében találkozik a legkisebbekkel. „Kiemelten fontos számunkra, hogy tartsuk magunkat az ígéreteinkhez, és örömet szerezzünk a gyerekeknek, hogy találkozhassanak kedvenc szerzőikkel, hogy azok számára, akik bejelentkeztek a vetélkedőre, akik az elmúlt időszakban a versenyre készülve olvastak és feladatokat oldottak meg, lehetővé tegyük a könyvek szerzőivel való találkozást, hogy munkájukat jutalomkönyvvel ismerhessük el” – fogalmazott Krisár Ildikó a Pro Kaart Egyesület elnöke.

Bár nem sikerül azzal a pompával ünnepelni idén a könyveket Marosvásárhelyen, mint az elmúlt évben, a szervezők abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban sikerül a hiányzó 50 000 lejt előteremteni a nagylelkű támogatók segítségével. Ha sikerül teltházas színházi esteket tartani, akkor méltó, irodalmi programokban, találkozásokban, könyvekben gazdag vásárt tudnak kínálni a marosvásárhelyieknek. A Pokorny Lia LIAison című előadására váltott jegyek érvényesek a Válótársas című előadásra is. Akik viszont visszalépnének, a színház jegypénztárában vásárolt jegyüket ugyanott válthatják vissza. Online vásárlás esetén a kulissza.egyesulet@gmail.com címre kell visszaküldeni a jegyeket, amelyet követően visszautalják azok ellenértékét.

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]