November 10, 2022

Elkedződött az „utazás”

A kétéves járványidőszak után ismét bevette a nemzeti színházat a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, de a Gemma kávézóban és a Teleki Tékában is lesznek író-olvasó találkozók.

„Hiszünk a könyv varázslatos szerepében, a könyvet mint értéket akarjuk népszerűsíteni, ezt fenntartani és átadni a következő generációnak. A technika fejlődése, a hangos- és elektronikus könyvek megjelenése és térhódítása nem megkerülhető, azonban a nyomtatott szó marad, csak továbbra is a reflektorfényben kell tartani. Ezt tesszük mi Marosvásárhelyen, olvasókért, szerzőkért, a kiadókért” – vallják a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői.

Éppen ezért idén hangsúlyosan az irodalomra koncentrál a könyves szemle – könyvbemutatók, szerzőkkel folytatott beszélgetések egész sora vár a látogatókra. Nagy presztízsű kortárs magyar szerzők – Bereményi Géza, Tolnai Ottó, Garaczi László, Darvasi László, Fekete Vincze, Nyári Krisztián, Tóth Krisztina – érkeznek a vásárra, akikkel személyesen találkozhatnak a nyomtatott szó szerelmesei. De Marosvásárhelyen lesznek a legismertebb erdélyi és magyarországi szerkesztők is. Óránként következnek a könyvbemutatók és író-olvasó találkozók.

s

A könyvvásár kiemelt programjai közé tartozik a Korszellem, értékrend, emberiesség a mai magyar irodalomban címet viselő november 10-i, 18:30-kor kezdődő beszélgetés Bereményi Géza, Korpa Tamás, Markó Béla, Péntek Orsolya, Tolnai Ottó és Vida Gábor részvételével és Mészáros Sándor moderálásával. Ennek keretében adjuk át a vásár történetében előszőr az Év Szerzője díjat.

A november 11-i fő irodalmi program az irodalmi kánon köré épül, Darvasi László, Fekete Vince, Garaczi László, Márton Evelin, Márton László és Szántó T. Gábor, Szegő János irányításával azt a kérdést járják körül, hogy Van-e jelentősége a kánonba-tartozásnak az irodalmi értékek megítélésekor. Ezt követően a Nyáry Krisztián Így szerettek ők könyvének harmadik kötetét mutatják be. Ez lesz a kötet legelső, úgymond ősbemutatója, amelyet egy, a kötet inspirálta, dramatizálás tesz még különlegesebbé. Szombaton, november 12-én is az irodalomé lesz a főszerep, két komoly beszélgetéssel is várják az érdeklődőket: Könyvben utazunk témában Kiss Noémi, Nyáry Krisztián, Oravecz Imre és Péntek Orsolya ülnek egy asztalhoz, Mészáros Sándor vezetésével. Ezt követően pedig a női irodalomé lesz a főszerep. A témában Torma Mária moderálásában Berg Judit, Kiss Noémi, Márton Evelin, Papp-Zakor Ilka, Péntek Orsolya, Szőcs Petra és Tóth Krisztina A „női” jelző jelentősége a mai magyar irodalomban című beszélgetésen vesznek részt.

A beszélgetéseken való részvétel ingyenes, a biletmaster.ro oldalon azonban regisztrálni kell.

Emellett a holnap kezdődő négynapos könyvünnepen gazdag kínálattal készülnek a gyerekeknek is – huszonöt gyermek- és ifjúsági programmal várják a fiatalokat. Az előző évekhez hasonlóan bemutatják az erdélyi könyvkiadók idei újdonságait, illetve író-olvasó találkozókkal teszik élménydúsabbá, feledhetetlenné az irodalommal való találkozást. Idén a könyvvásár gyerekprogramjainak a vendége lesz Markó Béla, Imre Eszter, Szabó Róbert Csaba, Balázs Imre József, Darvasi László, Szőcs Margit, Száva Csanád és számos neves erdélyi könyvillusztrátor. De találkozhatnak az olvasók Zágoni Balázzsal, Kiss Noémival, Laboda Kornéllal és Berg Judittal is. Természetesen nem maradhat el a szombat délelőtti gyerekkoncert sem. Idén az Evilági zenekar várja a Nagyteremben a legkisebbeket. De lesz zene vasárnap is Vers és zene címmel Tóth Krisztina költő és Szántó Marcell gitárművész várja az érdeklődőket.

A rendezvény támogatói: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, RMDSZ, Communitas Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Maros Megye Tanácsa.

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]