A legkönnyebb igazat mondani



A koronavírus-járvány miatti bezártság idején, 2021 tavaszán Király László diktafonra mondta teljes költői életművét. A versek rögzítése közben Király Zoltánnak az az ötlete támadt, hogy jó lenne egy hosszú beszélgetés is a költővel, kontextusba helyezendő a verseket. Örömmel mondtam igent a felkérésre, mert meggyőződésem, hogy egy efféle „költői önéletrajz” igenis segítheti a boldog posteritas értelmezői munkáját. Nem vagyok egy Eckermann, nem „Goethe-atyaisten” (copyright: Király László) kinyilatkoztatásait, elmés mondásait akartam papírra vetni, amikor leültem Sóváradon Laci bácsival beszélgetni. Viszont annál őszintébb érdeklődéssel hallgattam a mondandóját felmenőkről, gyerekkorról, iskolai és egyetemi éveiről, olvasmányairól, költői indulásáról, szerkesztői munkájáról, külföldi útjairól, az orosz irodalom iránt érzett szerelméről – szóval csupa olyan témáról, amelyek még sosem kerültek ennyire részletesen kibeszélésre. Király László 2023. november 19-én töltötte 80. életévét. Hiszem, hogy ez a fotókkal gazdagon illusztrált beszélgetőkönyv méltó tisztelgés a költő előtt – nem beszélve arról, hogy ennek a kötetnek irodalomként is ott a helye a Király László-versek mellett: akárcsak a verseiben, Király László az életéről mesélve-beszélgetve is mindig pontosan, precízen fogalmaz! Semmi mellébeszélés, elvégre „a legkönnyebb igazat mondani”





További hasonló könyvek


A Tatár-hágó előtere

Dáné Tibor emlékirata a szerző híradó tisztként átélt második világháborús emlékeit dolgozza fel. Fókuszában az a bő másfél esztendő áll, amelyet a szerző 1944. március 24-étől (a huszonegyedik születésnapjától) kezdődően 1945. június végéig a galíciai fronton, illetve hadifogságban töltött.

Honteremtők albérletben

Honteremtők albérletben

A Honteremtők albérletben valóban méltánylandó őszinteséggel megírt önéletrajz, ezért is nyújtja a lehető leghitelesebb képet egy erdélyi magyar műszaki értelmiségi sorsáról a 20. század második felében, illetve a 21. első évtizedeiben. Saját élettörténetének megírása közben Virág György szinte semmit nem bízott a képzeletére, csak az emlékeiben, a megéltekben, a leszűrt tapasztalatok között kutatva igyekezett minél […]

Apja fia

Apja fia

A négy szorosan összefüggő írás, kisregényt alkot. Posztapokaliptikus világban játszódik, ehhez méltó szörnyűségekkel, mégis reménnyel, ha úgy tetszik, megvilágosodással. Korlátozott példányszámú, számozott, névre szóló, dedikált kiadvány.