November 13, 2012

Visszaszámlál a könyvvásár

 

Örkény- és Caragiale-könyvtár a Vásáron

Mivel a 18. Nemzetközi Könyvvásár a Caragiale- és Örkény-centenárium jegyében zajlik, a Vásár történetében először a szervezők egy olyan sarkat rendez be a Nemzeti Színház előcsarnokának galériáján, ahol a két nagy író művei kikölcsönözhetők és helyben olvashatók. Ezt a lehetőséget a Maros Megyei Könyvtár segítségével, partnerségével sikerül megoldani.

A könyvtár a két szerző valamennyi, az állományában fellelhető könyvét kiállítja a vásáron, a legrégibb kiadásoktól kezdődően a legújabbakig, és úgyszintén a könyvtár biztosítja az olvasáshoz nélkülözhetetlen kényelmi feltételeket is.

Azoknak, akik inkább hallgatni szeretik a könyveket, mint olvasni, a szervezők Örkény István műveiből készült hangoskönyvekkel állnak rendelkezésükre, az erre kíváncsiak meghallgathatják Örkény egyperces novelláit Mácsai Pál felolvasásában, értelmezésében.

A könyvtárosi szolgálatot a Megyei Könyvtár szakavatott alkalmazottai végzik. Az érdeklődők a Nemzeti Színház előcsarnokának jobboldali páholybejáratánál találják meg a berendezett Örkény és Caragiale-könyvtárat.

43 stand, 118 kiadó, 416 új könyv és 86 program

A 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron 43 önálló stand fogadja a látogatókat, akik több száz könyv közül válogathatnak. Az önálló standok mellett a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete is jelen lesz a marosvásárhelyi szemlén, amely 12 kiadót, illetve azok könyveit mutatja be. A könyvvásár 43 standján összesen 118 kiadó könyvei közül válogathatnak a könyvbarátok – 416 könyv először kerül vásárlók elé. A vásáron többnyire erdélyi szerzők köteteit mutatják be. Magyarországról hat-hét kiadó érkezik. A programból kiemelkednek a csíkszeredai Bookart kiadó svájci szerzők könyveiből indított sorozatának újabb kötetei, amelyek elsőként az erdélyi kiadónál jelennek meg magyarul.

A Vásár honlapján előre csoportosított kötetek közül szemlézhetnek az érdeklődők. Tematika szerint 9, árkategória szerint 5 különböző csoportban lehet böngészni. A kiemelt könyvajánlatokat a kiadókra rákeresve is megválogathatják a majdani könyvvásárlók, összesen 40 különböző kiadó műveit találhatják meg az oldalon.

A könyvek mellett 73 program és 23 gyerekprogram várja a vásár látogatóit – a legkisebbeket egy úgynevezett „gyerekmegőrzőben” hagyhatják a szülők, ahol a gyerekek külön foglalkozásokon vehetnek részt. A vásár mindhárom napján koncertekkel, színházi előadásokkal várjuk az érdeklődőket. Összesen négy színházi előadás, három koncert és két beszélgetéssel egybekötött előadás igyekszik a vásár résztvevőinek a kedvében járni.

November 17, 2019

Vera: a szeretet és titok könyve

Grecsó Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez elmondható az író új könyvéről is. A Vera életműben való elhelyezése azonban két táborra osztja az olvasókat. Van, aki tipikus Grecsó-regénynek tartja, mások viszont úgy vélik, az író itt megválik eddig jólbevált receptjétől. A megtévesztő talán, hogy egy kislányt helyez a történet középpontjába, holott eddig felnőtt férfiak szemszögéből […]

November 17, 2019

Jack Cole dalai – részlet

Kovács András Ferenc 1988 és 1995 között, nagyszerű szerepjátékot vállalva, dalok formájában adta közre Jack Cole amerikai költő negyven versét, amelyeket kötetben való megjelenésük után az akkor még színinövendék Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor megzenésítve, egyetlen estébe sűrítve, előadott. Több mint húsz év után, a költő 60. születésnapja tiszteletére, a három színész a […]

November 17, 2019

Markó Béla: A könyves város

Néhány esztendővel a diktatúra bukása előtt Romániában megtiltották számos erdélyi város magyar nevének használatát a sajtóban. Így aztán azok az újságírók, akik nem voltak hajlandók Nagyváradot magyar szövegben Oradeaként emlegetni, úgy írták körül, hogy a „pece-parti Párizs”, ami egy száraz tudósításban eléggé furcsán hangzott, de jól tudták az olvasók is, miről van szó. Kolozsvárt sem […]