October 26, 2023

Gyermekprogramok

CSÜTÖRTÖK, NOVEMBER 16.

1000 – Színház tér és Nagyterem – Megnyitó – A könyvek hangján és Hepehupa című gyermekkoncert – A Kiskalász zenekar előadása óvodásoknak és kisiskolásoknak.

1100 – Klubterem – Könyvbemutató – Szőcs Margit Ha belefáradsz a pihenésbe c., a Gutenberg Kiadónál megjelent könyvét Keszeg Ágnes illusztrálta. A szerzővel Tekei Erika beszélget.

1200 – Kisterem – Találkozás a kedvencekkel – László Noémi és Barátai – Beszélgetés a Napsugár és a Szivárvány gyermekfolyóiratokról.

1300 – Klubterem – Könyvbemutató – Szántai János Tintapacák c.,az Erdélyi Híradó Kiadónál megjelent gyerekkönyvéről a szerzővel László Noémi beszélget.

1300 – Irodalmi Kávéház – Könyvbemutató – Susan Verde Én én vagyok és Maggie O’Farrell A fiú, aki a szívében hordozta a csodát c., a Manó Könyvek Kiadónál megjelent köteteiről Kádár Annamária fordítóval Bota Trombitás Melinda beszélget.

1400 – Klubterem – Könyvbemutató – Berszán Lídia Egymásmesék c., a Koinónia Kiadónál megjelent gyermekkötetéről a szerzővel Kádár Annamária beszélget.

1500 – 1. sz. próbaterem – Az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedő döntője a IX–XII. osztályosoknak.

1700 – Klubterem – Babadalok – Kiskirics, rengőfütty, tátillá – Iszlai Renáta és Szász Márk Boka interaktív koncertje a legkisebbeknek (3 éves korig).

1700 – Kisterem – Író-olvasó találkozó – Bernáth Zsolt íróval találkoznak az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedő IX–XII. osztályos résztvevői. A szerzővel Kányádi Orsolya beszélget.

1800 – Dedikálósarok – Bernáth Zsolt dedikálja Holnapelőtt, tegnapután c. ifjúsági regényét.

PÉNTEK, NOVEMBER 17.

900 – Klubterem – Könyvbemutató – László Noémi Keljfeljancsi. Mesék hívőknek és hitetleneknek c., a Gutenberg Kiadónál megjelent könyvét Tomos Tünde illusztrálta. A szerzővel Tekei Erika beszélget.

1000 – Klubterem – Tomi Kontio A kutya, akit macskának hívnak és a karácsony csodája, valamint A kutya, akit macskának hívnak és otthonra vágyik c., a Koinónia Kiadónál megjelent köteteket a műfordító, Jankó-Szép Yvette jelenlétében Lovász Andrea méltatja.

1100 – Klubterem – Könyvbemutató – Szőcs Imre Tűzember c.,a Koinónia Kiadónál megjelent könyvével kapcsolatos eseményét Lovász Andrea moderálja.

1200 – Klubterem –Író-olvasó találkozó – Tasi Katalin Lányka, tükörben c., a Pagony Kiadónál megjelent könyve kapcsána szerzővel Kőrössy Erika beszélget.

1300 – Klubterem – Író-olvasó találkozó – Kirándulás az elhagyatott réten Dániel Andrással.

1500 – 1. sz. próbaterem – Az Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő döntője a VII–VIII. osztályosoknak.

1500 – Klubterem – A könyv hangjai – Zenés foglalkozás kicsiknek, vezeti Geréd Jolán.

1600 – Klubterem – Könyvbemutató – Bayer Dóra Karmok erdejében c., a Juventus Kiadónál megjelent könyve kapcsána gyerekíróval Szabó Csenge beszélget.

1700 – Klubterem –Babadalok – Kiskirics, rengőfütty, tátillá – Iszlai Renáta és Szász Márk Boka interaktív koncertje a legkisebbeknek (3 éves korig).

1700 – Kisterem – Író-olvasó találkozó – Egressy Zoltán íróval találkoznak az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedő VII–VIII. osztályos résztvevői. A szerzővel Szekernyés Tünde beszélget.

SZOMBAT, NOVEMBER 18.

1000 – 1. sz. próbaterem – Az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedő döntője a IV. osztályosoknak.

1000 – Kisterem – Mesefoglalkozás – Népmesekincstár Bajzáth Máriával 5–8 éves gyerekek számára.

1100 – Nagyterem – Színházi előadás – A kis herceg – A gyergyószentmiklósi FIGURA Stúdió Színház előadása.Rendező: Moșu Norbert-László.

1100 – Dedikálósarok – Bajzáth Mária dedikálja a Kerek élet fája c. meseválogatását.

1200 – Kisterem – Író-olvasó találkozó – Kolozsi László íróval találkoznak az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedőIV. osztályos résztvevői. A szerzővel Szekernyés Tünde beszélget.

1200 – Dedikálósarok – Egressy Zoltán dedikálja A virágot jelentő deszkák c. ifjúsági regényét.

1300 – Klubterem – Galibák és egyéb cifraságok. Meseolvasás, játék és beszélgetés László Gyopár szerzővel és Pápai Barna illusztrátorral. A Kreatív Könyvkiadó eseményét Tekei Erika, a könyv szerkesztője moderálja.

1300 – Dedikálósarok – Kolozsi László dedikálja Áram nélkül c. meseregényét.

VASÁRNAP, NOVEMBER 19.

1000 – 1. sz. próbaterem – Az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedő döntője az VVI. osztályosoknak.

1200 – Kisterem – Író-olvasó találkozó – Pifkó Célia íróval találkoznak az Olvasd el, és játssz velünk! olvasás-vetélkedő VVI. osztályos résztvevői. A szerzővel Szabó Csenge beszélget.

1200 – Klubterem – Alkalmazott bábszínház – A hangfoglaló  A foglalkozást Tálas Ferenc és Kali-Barabási Hajnal vezeti.

1300 – Dedikálósarok – Pifkó Célia dedikálja A holdfény őrei – A Füveskönyv c. ifjúsági regényét.

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]