November 17, 2017

A költőgyermek esete a bodzabéllel

„László Noémi könyve egységesen tündéri lett.” Ezt mondta Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő a fiatal kolozsvári szerző Bodzabél című könyvéről, majd elmagyarázta, hogy mi minden miatt lehet szép egy könyv.

Már a könyvbemutató elején kierült, hogy – gyerekkori próbálkozásokat leszámítva – László Noémit a kilencvenes évek végén „fedezte fel” Egyed Emese, a Napsugár főszerkesztője. Első versét egyébként a ’80-as években írta, ám ezt akkor nem nevezte gyerekversnek. „Én most se gyerekverset írok, egyszerűen verset írok” – tette hozzá. Úgy fogalmazott, bármikor tudna strófákat gyártani, de nem szeretne, mert ragaszkodik ahhoz, hogy ha verset ír, legyen ihlet is. Elmondta, van egy kis „rádiója”, ami kapcsolatban áll egy csillaggal.

László Noémivel Kovács András Ferenc beszélget

„Sajnos néha van határidő, de nincs adás a rádióban. Olyankor idegesen ülök és várom, hogy tudjak írni valamit. Néha jókor jön, néha késve, néha bezavar a felnőtt adás.”

Kovács András Ferenc elmagyarázta a gyerekeknek, hogy a vers rendkívül szigorú műfaj, mert mindig előre kell írni: télen tavaszra, tavasszal nyárra. Szerinte a legjobb a költészetben, hogy nemcsak a „költőgyermek” szórakozik jól, hanem az összes gyermek, aki olvashatja. Hozzátette: mindenki ír verset egyszer, ami nagyon jó, mert ez azt jelenti, hogy gondolkodnak a világról.

László Noéminek utoljára 2010-ben jelent meg gyerekeknek szóló kötete, a Bodzabél az elmúlt hét év termése felfűzve egy logikai szálra. „Fontos számomra, hogy legyen története, ennek a kötetnek is megvan a szerkezete, hiszen elkezdődik tavasszal, jön a nyár, figyeljük a lehulló faleveleket, télen ért véget. Egyfajta kölyök-kalendárium” – mondta. KAF szerint a Bodzabélen egyértelműen érezhető ez a naptárjelleg, emellett megfigyelhető az átkötések fontossága is „egyik versben például van egy pók, amit a költő átdob a másikba”.

A Bodzabél című kötetet Kürti Andrea illusztrálta, aki azt mondta, nagyon örül, valahányszor Noémi szövegeihez rajzolhat. „Szeretem, hogy nem történeteket mesél, hanem érzéseket ad át. Én is mindig ezt akarom elérni a rajzaimmal, ezért nagyon egy húron pendülünk” – magyarázza Kürti, akinek a munkája annyira tetszett a költőnek, hogy amikor először meglátta az illusztrált könyvet, szóhoz se jutott a csodálattól. „Én meg se nézném a verseket.  Szerintem, aki ezt a könyvet leveszi a polcról és kinyitja, biztosan hazaviszi, pedig még egy sort se olvasott el belőle” – fogalmazott a kötet szerzője.

 

André Krisztina

November 14, 2022

„Nincs női irodalom. Emberek vannak, akik írnak.”

Mit takar a női jelző a magyar irodalomban? Mikor és milyen formában használjuk? Van olyan, hogy női irodalom? Felcímkézés, megbélyegzés a női jelző használta? Van-e értelme egyáltalán kiemelni, hogy valaki női szerző, vagy egyszerűen csak szerzők vannak, nemtől függetlenül? Ezeket a kérdéseket feszegették a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra meghívott női szerzők A „női” jelző jelentősége […]

November 13, 2022

Utazás és otthonkeresés

Könyvben utazunk – ez az idei könyvvásár mottója és ez sokmindent magában hordoz. Hogyan lehet írni tájakról és hogy hogyan lehet „irodalommá írni egy-egy térséget”. Hogyan olvasunk és írunk utazás közben. De arra is választ kapunk, hogy mit jelent magyar írónak lenni. Mészáros Sándor, a beszélgetés moderátora először arra kérdez rá, hogy miért is utazunk. […]

November 12, 2022

Szavakat találni arra, amire nincsenek szavaink

Fekete Vince, a Magvető kiadó gondozásában megjelent Halálgyakorlatok című legújabb verseskötetét is bemutatták a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A kötetben a költő azt próbálja ábrázolni, amit szinte lehetetlen, a halált, amelyre nincsenek szavaink. Már 2019 nyarának végén elkezdte írni a verseket ehhez a kötethez Fekete Vince, de a koronavírus-járvány, illetve az előző kötetének kiadása megakasztotta […]