October 28, 2018

Ezekkel a gyerekprogramokkal várunk

Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Klubterem

 

November 15., csütörtök

10: Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyerekkoncertje (Kisterem)

11: Mentsd meg a sárkányok becsületét – játék Kajtikó, a derék sárkányfiú mesekönyv főszereplőjével. Házigazda: Berke Krisztina-Ágnes, Kürti Andrea (Koinónia Kiadó)

12, 30: Elég legyen az olvasásból! – felolvasószínházzal egybekötött könyvbemutató. Claire Gratias Elég legyen az olvasásból! című, Sylvie Serprix által illusztrált és a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent könyvét Codău Annamária ismerteti, majd felolvasószínház keretében ismerkedünk meg a mesével.

14: Mesefonal – interaktív meseolvasás, mesemondás nyereményjátékkal, négy mesekönyvhöz kapcsolódóan: M. Simon Katalin: Szelíd mesék a vadonból, illusztrálta Takács Sz. Kinga; Arany László: Fehérlófia és Benedek Elek: A Nap fája és más növénymesék – válogatta, átdolgozta és szerkesztette Nagy Zsolt, illusztrálta Fábián Gabriella; Az aranyleány. Bolgár népmesék – válogatta Anelija Hrisztova Vezsdarova, fordította Iván Andrea, illusztrálta Pápai Barna. Moderátor: Tekei Erika, szerkesztő. (Kreatív Kiadó)

17: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője középiskolásoknak (1-es számú próbaterem)

17: Barangolás a népi hangszerek világában a Hagyományok háza szervezésében és A füttyös legény – Csángó népmesék című kötet, a Gutenberg Kiadó népmesesorozata legújabb darabjának bemutatója. A népi hangszereket bemutatja az Üver zenekar, az Öves együttes, Samu Janka, Moldován Emese, Gyárfás Róbert és Kisfaludi János. Elhangzik egy mese A füttyös legényből. Vendégünk Kürti Andrea, a kötet illusztrátora.

19: Író-olvasó találkozó. Bódi Attilával, a Lázadni veletek akartam könyv szerzőjével Novák Csaba Zoltán beszélget. (Kisterem)

 

November 16., péntek

10: Dalos felhőtúra vízben, völgyben, fák között – A Kirándulás a fehőben című zenés könyv szerzőjével, Balázs Imre Józseffel és illusztrátorával, Márton Évával Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

10: Napsugár-morzsák – találkozás a Napsugár gyereklap főszerkesztőjével, Zsigmond Emesével. Meghívott vendégeink: Lázsló Noémi és Cseh Katalin, költők.

11: A házikó meséje – mesepedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak. A foglalkozást Székely Tímea pedagógus vezeti.

12: Az elhagyatott könyvtár és a kalandéhes gyerekek esete – Kettős könyvbemutató, meseszövés és közös kacagós olvasás. Lizi és a mindentudó Porcica szerzőjével, Hajós Erikával, illusztrátorával, Darvay Tündével és az Apa, építsünk kuckót! (írta és illusztrálta: Markus Majalouma) fordítójával, Jankó Szép Yvette-tel Berke Krisztina-Ágnes beszélget.

13: A mesefordítás izgalmas kihívásai –  Victoria Pătrașcu Mesepörgettyű – öt tótágast állt mese című, a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója. Vendégünk László Noémi költő, a mű fordítója és Kürti Andrea, a könyv illusztrátora.

14: Macskamuzsika – mesélős-játékos foglalkozás a Pásztor Csörgei Andreával (Cerkabella Kiadó)

15:  Édesvíz – sós víz – papírszínházas foglalkozás Demeter Évával

14: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője  az 5-6. osztály számára

17: Puhakönyves mesék  –  interaktív mesemondás – és hallgatás 1-3 éves gyerekeknek

16: Szabó Róbert Csabával, a Gutenberg Kiadónál megjelent Vajon nagyi és az aranyásók szerzőjével Makkai Kinga házigazda beszélget (Kisterem).

 

November 17., szombat

10: Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték döntője a IV. osztály számára (1-es számú próbaterem)

10: Játékos meseTEKERGŐ Hajós Erikával kisgyerekes családok részére

11: Három ölelés – alkalmazott (báb)színházi foglalkozás Tálas Ferenc és Barabási Hajnalka pedagógusok közreműködésével

12: Író-olvasó találkozó: Berg Judittal Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

13: Rendhagyó kettős könyvbemutató kisiskolásoknak: Demény Péter: Tamara és a vidámság mellénye, illusztrálta Eperjesi Noémi; Fóris-Ferenczi Rita: Bezzeg, illusztrálta Pápai Barna. A szerzőkkel Tekei Erika szerkesztő beszélget. (Kreatív Kiadó)

A beszélgetést műhelyfoglalkozás követi Eperjesi Noémi képzőművész közreműködésével.

 

November 18., vasárnap

10: Olvasd el, és játssz velünk! – olvasójáték döntője a VII-VIII. osztály számára (1-es számú próbaterem)

11: Hopp-Láda – az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház bábelőadása (Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház)

12: Író-olvasó találkozó: Zágoni Balázzsal,  A gömb című ifjúsági regény szerzőjével Makkai Kinga beszélget. (Kisterem)

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]