November 17, 2012

„Akárhová utazni a legkellemesebb utazás”

 

Az illetékeseknek mutatták be Markó Béla Hasra esett a Maros című kötetét, szombaton délelőtt 10 órától ugyanis a Keresztúri általános iskolások V.VI. osztályosai voltak a Könyvvásár gyerekkuckójának vendégei.  A kötetet Kovács András Ferenc mutatta be a, a szerző és Jánosi Andrea illusztrátor társaságában.
„Ebben a kötetben olyan versek vannak, amelyek abból a felejthetetlen élményből fakadtak, hogy a szerző Maros megyében utazgatott és felfigyelt a településnevek  szépségére érdekességére, ezekről  pedig érdekes rigmusok jutottak eszébe.” – beszélt a versek genéziséről Kovács András Ferenc.

Markó Béla arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy nem kell messzire utazni, ahhoz hogy csodálatos élményekbe legyen részünk, hiszen magunk körül is minden izgalmas, titokzatos. „Megverseltem a falvakat, hogy Sárpatak, mitől sár és mitől patak,  Nyomátnak van-e köze a nyomáshoz, a pókáról eszembe jutott apóka, Sáromberkéről a sok gólya. Na meg „Kendőben nem főznek puliszkát” – játszott a szavakkal a szerző.
Jánosi Andrea elárulta, hogy neki a Sáromberkéről szóló vers volt a kedvence, sé ahhoz is készített elsőnek illusztrációt, mivel a gólyák a kedvencei.

 

 

„A nyelv az mindig játszik valamivel, az ember is játszik valamivel. A nyelv egy szép játék lehet az ember kezében” – beszélt a vers és gyermekvers írásának öröméről Kovács András Ferenc.
Persze a gyerekek is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, verset mondtak, kérdéseket tettek fel a költőknek, és azt is elárulták, hogy Akárhová utazni a legkellemesebb utazás. (Farkas Katalin)

 

November 18, 2023

Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jovóltából 1 000 eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.  „Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos […]

November 16, 2023

„Megtörtént dolgokról tudunk-e értelmesen beszélni” – interjú Vida Gáborral

Vida Gábor Senkiháza című, az 1936 és 1946 közötti időszakban játszódó, idén tavasszal megjelent új regénye, ahogy a szerzőtől megszokhattuk, egy ízig-vérig Erdély-történet, amelyben van szerelmi bánat, etnikumok együttélése, realitás és fikció. Az Erdélyi lektűr – amint az alcím jelzi – legszívesebben a természetet járó írójával a regénye születéstörténetéről beszélgettünk. A Senkiháza eseményeinek egyik fő […]

November 16, 2023

Olvasójáték: a könyvről való párbeszéd lehetősége

Jubileumi kiadásához érkezett idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasásnépszerűsítő játéka. Az Olvasd el, és játssz velünk! már a kezdetekben „közvetítő szerepre” vállalkozott: megteremteni a könyvről való párbeszéd lehetőségét író és olvasó között. Az adhatás gyönyörűsége az, ami ennek a munkának a szépsége – mondja Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője. Vele beszélgettünk. Ha leltárt kellene készíts […]