October 17, 2012

Külföldi előadók a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron!

Esti koncertek, színházi előadások

A rendezvény során mindhárom este adódik lehetőség a szórakozásra. November 15-én, 18.00 órai kezdettel a magyarországi Alma Együttes koncertjére kerül sor a Nemzeti Színház nagytermében. Az esemény első sorban a gyerekeket és szülőket, nagyszülőket kívánja megszólítani, de természetesen, egy mindenki számára élvezhető koncertnek lehetnek majd tanúi az érdeklődők.
November 16-án, pénteken, az ugyancsak Magyarországról érkező Kávészünet koncertjére válthat jegyet a publikum. A 2005-ben alakult formáció tagjai a mai tizenévesek által közkedvelt műfajokban szólaltatják meg a magyar irodalom kimagasló költeményeit. A megzenésített versek koncertjére este 19.00 órától a Nemzeti Színház kistermében kerül majd sor.
Végül, de nem utolsó sorban, szombaton, november 17-én a budapesti Örkény Színház igazgatója, Mácsai Pál lesz a Vásár vendége. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal létrejött partnerségi kapcsolatnak köszönhetően, a rendezvény záró estéjén az utóbbi évek egyik legsikeresebb egyszemélyes színházi előadását, az Azt meséld el, Pista! című darabot láthatják a színházkedvelők.
A három kimagasló meghívott mellett, a rendezvény ideje alatt több színházi előadást is megtekinthetnek az érdeklődők. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Megtorlás című darabjára, illetve a Változatok című felolvasó-színházi előadásra is egyaránt lehet majd jegyet váltani.

A gyerekek sem unatkozhatnak

Az idei Könyvvásár másik nagy újdonsága, az egész napos gyereksarok és gyermekfelügyelet. A kétévesektől egészen a tizenévesekig, minden gyerek talál majd kedvére való elfoglaltságot. Ennek lehetőségét a Makkai Kinga pedagógus által megszerkesztett programsorozat biztosítja, ahol az óránként változó foglalkozások, gyerekprogramok a legszínesebb formában igyekeznek majd könyv- és irodalomszeretetre nevelni a legkisebbeket is.
A gyereksarok programjaiban való részvétel természetesen ingyenes, a színházi előadásokra és koncertekre hamarosan lehet jegyet váltani a Nemzeti Színház kultúrpalotai jegypénztáránál, illetve online a www.jegymester.ro oldalon.
 

November 14, 2022

„Nincs női irodalom. Emberek vannak, akik írnak.”

Mit takar a női jelző a magyar irodalomban? Mikor és milyen formában használjuk? Van olyan, hogy női irodalom? Felcímkézés, megbélyegzés a női jelző használta? Van-e értelme egyáltalán kiemelni, hogy valaki női szerző, vagy egyszerűen csak szerzők vannak, nemtől függetlenül? Ezeket a kérdéseket feszegették a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra meghívott női szerzők A „női” jelző jelentősége […]

November 13, 2022

Utazás és otthonkeresés

Könyvben utazunk – ez az idei könyvvásár mottója és ez sokmindent magában hordoz. Hogyan lehet írni tájakról és hogy hogyan lehet „irodalommá írni egy-egy térséget”. Hogyan olvasunk és írunk utazás közben. De arra is választ kapunk, hogy mit jelent magyar írónak lenni. Mészáros Sándor, a beszélgetés moderátora először arra kérdez rá, hogy miért is utazunk. […]

November 12, 2022

Szavakat találni arra, amire nincsenek szavaink

Fekete Vince, a Magvető kiadó gondozásában megjelent Halálgyakorlatok című legújabb verseskötetét is bemutatták a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A kötetben a költő azt próbálja ábrázolni, amit szinte lehetetlen, a halált, amelyre nincsenek szavaink. Már 2019 nyarának végén elkezdte írni a verseket ehhez a kötethez Fekete Vince, de a koronavírus-járvány, illetve az előző kötetének kiadása megakasztotta […]