October 10, 2012

„Kinőttük magunkat!” – új lendülettel indít az idei könyvvásár

Az idei Vásár – szándékaink szerint – fiatalos lendületet kap azáltal, hogy társszervezőként közreműködik a Marosvásárhelyi Kulturális Központ lelkes és tettre kész csapata, akik ötlet dús hozzáállásukkal gyakorlatilag átrendezték nemcsak a szervezés helyenként rutinná vált folyamatát, de magát az egész rendezvényt is.
Ebben az évben a partnerként együttműködő Nemzeti Színház ad helyet a tényleges – a különben Örkény és Caragiale Centenárium jegyében elképzelt – Könyvvásáron kívül valamennyi járulékos rendezvénynek is.

 

Igazi újdonság, hogy az előző években már megszokott író-olvasótalálkozók, könyvbemutatók, dedikálások, kiadó-bemutatók mellet igen fontos – a különböző korosztályoknak szóló, nagyobb lélegzetű, egész délutánt vagy estét betöltő – koncertek, pódiumműsorok, színházi előadások, felolvasó-estek is teret kapnak.
A szervezők a gyerekeknek külön sarkot terveznek, nekik szóló programokkal, igényeikre szabott rendezvényekkel, gondoskodva ugyanakkor a szülők tehermentesítéséről is.

 

A Könyvvásárral kapcsolatos információk október végétől a vasarhely.ro erre a célra kialakított aloldalán lesznek majd elérhetőek.
 

November 14, 2022

„Nincs női irodalom. Emberek vannak, akik írnak.”

Mit takar a női jelző a magyar irodalomban? Mikor és milyen formában használjuk? Van olyan, hogy női irodalom? Felcímkézés, megbélyegzés a női jelző használta? Van-e értelme egyáltalán kiemelni, hogy valaki női szerző, vagy egyszerűen csak szerzők vannak, nemtől függetlenül? Ezeket a kérdéseket feszegették a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárra meghívott női szerzők A „női” jelző jelentősége […]

November 13, 2022

Utazás és otthonkeresés

Könyvben utazunk – ez az idei könyvvásár mottója és ez sokmindent magában hordoz. Hogyan lehet írni tájakról és hogy hogyan lehet „irodalommá írni egy-egy térséget”. Hogyan olvasunk és írunk utazás közben. De arra is választ kapunk, hogy mit jelent magyar írónak lenni. Mészáros Sándor, a beszélgetés moderátora először arra kérdez rá, hogy miért is utazunk. […]

November 12, 2022

Szavakat találni arra, amire nincsenek szavaink

Fekete Vince, a Magvető kiadó gondozásában megjelent Halálgyakorlatok című legújabb verseskötetét is bemutatták a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. A kötetben a költő azt próbálja ábrázolni, amit szinte lehetetlen, a halált, amelyre nincsenek szavaink. Már 2019 nyarának végén elkezdte írni a verseket ehhez a kötethez Fekete Vince, de a koronavírus-járvány, illetve az előző kötetének kiadása megakasztotta […]