Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2016. szeptember 7. | Szerk.

Zenés kálvária Hoboval – Marosvásárhelyen a Halj meg és nagy leszel!


Kilencállomásos erdélyi turnéra érkezik Földes László Hobo zenés monodrámája, a Halj meg és nagy leszel. A Vidnyánszky Attila rendezte előadást a turné utolsó állomásaként szeptember 19-én 19 órától lesz megtekinthető Marosvásárhelyen, a Spectrum Színházban.
 
 
Zenés kálvária 14 stációval – mondja az alcím a Halj meg és nagy leszel! című előadásról. Dalok, versek, vallomások, történetek. Hobo mesél. Mesél az elmúlt hetven évről, a Rákosi óvodától az általános iskolás éveken át az apa (Földes László egykori kommunista belügyminiszter) megtagadásáig. Majd mesél a csavargással töltött vándoréveiről, az egyetlen mozgalomról , a beatről, ami önazonos volt vele, mesél a Hobo Blues Band megalapításáról, a rendszerváltásról, és az azóta tartó csalódottságról. De nem csak Hobo hetven évét mutatja be a darab, a Halj meg, és nagy leszel nemcsak róla szól, ezek a mi meséink is, a monodráma ugyanis Magyarország meséje, ahol le voltak zárva a határok, hát feszegetni kellett azokat. Rock and rollal, blues-zal, irodalmi estekkel.
 
 „Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy össze-vissza hazudhatok és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak… Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgy sem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha...” – írja Hobo az előadásról.
 
Vidnyánszky Attila rendező zavarba ejtően személyesnek, kitárulkozónak, őszintének nevezte a monodrámát. „Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó”– fogalmaz Vidnyánszky Attila.
 
Az előadásra elővételben jegyet vásárolni lehet a www.biletmaster.ro honlapon, vagy a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 10 és 12 között, ugyanebben az időszakban jegyet foglalni is lehet a 0744-301.875-ös telefonszámon. Egy jegy 25 lej, kedvezményesen pedig 20 lejbe kerül. (Közlemény)