Csütörtök, 2020. február 27.
ÁKOS, BÁTOR napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2014. május 22. | Szerk.

A Víkenden mostohagyerek a könyv?


A Víkend-telepen nyitna „új fiókot” a Maros Megyei Könyvtár, az intézmény így buzdítaná olvasásra a szabadidőközpont látogatóit. Az Erdélyi Magyar Televízió beszámolója szerint a könyvtár a medencéktől nem messze állítana fel polcokat, amelyekről bárki leemelheti a kedvére való olvasnivalót. A „kölcsönzőket” nem jegyzik fel, a könyvek visszaadását a látogatók becsületére bízzák. A televízió körkérdése szerint a Víkend-telep fürdőzői és napozói élnének az ingyenes kulturálódási lehetőséggel. Olyan is van, aki úgy véli, „ezáltal a fiatalok is visszaszoknának az olvasáshoz és jobban megszeretnék a könyveket”.

A polcokat a Víkend-telep öt pontján helyeznék el, a tervek szerint több tucatnyi szépirodalmi tárgyú könyvvel töltenék fel, de a kicsiknek kifestősöket is biztosítanának. „Mind a román mind a magyar nyelvű szépirodalmi művekre hangsúlyt fektetünk. Lesz olvasnivaló gyerekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek is” – nyilatkozta a televíziónak Monica Avram. A Maros Megyei Könyvtár igazgatója hozzátette, a könyveket nem az intézmény leltárából venné ki, azokat ajánlanák fel, amelyeket adományokból kapnak.

A kezdeményezésnek csupán annyi a szépséghibája, hogy bár a könyvtár vezetősége közel két hónappal ezelőtt kérvényezte a polgármesteri hivatal illetékes osztályán a polcok felállítását, mindeddig csak elvi jóváhagyást kapott. Hivatalosan tehát Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem adott engedélyt a Víkend-telepen való „könyvtárnyitásra”.