Szombat, 2020. július 11.
NÓRA, LILI napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2016. október 3. | Szerk.

Ünnepi műsor a Maros Művészetegyüttesnél


Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a Maros Művészegyüttes. Ez alkalomból október 3-a és 9-e között egyhetes ünnepi programsorozattal várják az érdeklődőket. 
 
A Maros Művészegyüttes eme jeles eseményére a román és a magyar tagozat is egyaránt ünnepi műsorral készül, saját produkciókat láthat majd a nagyközönség, könyvbemutatók és kiállítások is lesznek.
 
 
„A Maros Művészegyüttes 60 esztendeje fejt ki szakadatlan tevékenységet hivatásos intézményként az őseink hagyatékát képező népdalok, népi táncok és népviselet tanulmányozása, gyűjtése és színpadra alkalmazása révén” – írják a honlapjukon, ahol közölték az egyhetes ünnepi műsor pontos programját is: 
 
Október 3, 17,00 óra – Ünnepi megnyitó –  A Maros Művészegyüttes tagjai által felkészített magyar amatőr  néptáncegyüttesek előadása
Október 4, 18,00 óra – A Mureșelul Ifjúsági Együttes és meghívottainak előadása
Október 5, 16,00 óra – Találkozás és beszélgetés a Maros Művészegyüttes egykori alkalmazottaival - moderátor Novák Ferenc – TATA
                 19,00 óra - A Maros Művészegyüttes egykori, jelenlegi és jövő generációinak előadása
Október 6, 19,00 óra – De prin sate adunate și apoi la lume date - Bemutató előadás
Október 7, 19,00 óra – Most múlik - Bemutató előadás
Október 8, 17,00 óra – A Maros Művészegyüttes tagjai által felkészített román amatőr néptáncegyüttesek előadása
Október 9, 18,00 óra – Ünnepi Gála – A marosvásárhelyi Kultúrpalota Nagytermében a Maros Művészegyüttes és a marosvásárhelyi Állami Filharmónia Kórusának közös Ünnepi Műsora. 
 A Maros Művészegyüttes Állami Székely Népi Együttes néven alakult 1956 október elsején, azzal a céllal, hogy összegyűjtse, feldolgozza és színpadon bemutassa a romániai magyarok, románok, németek és más nemzetiségek népdalait, táncait, szokásait, s előadja „azokat az új kórusműveket, zenekari szerzeményeket és témás táncokat, melyek a régi és legújabb folklórkutatásaink eredményeire épültek”.  
 
Az együttes 134 taggal kezdte tevékenységét, ebből 60 kórustag, 24 táncos, 24 zenekari tag, 26 műszaki, adminisztrációs és művészeti vezető. A tagokat tehetséges műkedvelőkből toborozták. Az alapító igazgató Hajdu Zoltán volt. 
 
1959-től az együttes nevét Állami Dal- és Táncegyüttesre változtatták, majd 1970-től a helybeli Állami Filharmónia kórusaként működött tovább. Ugyanez év szeptember 1-én létrehozták a Maros Művészegyüttest 60-as létszámmal az Állami Filharmónia keretei között. Csak 1980 májusától önálló intézmény, ezen név alatt működik mindmáig magyar és román részleggel.  
 
Az együttes első bemutatkozása 1957. május 31-én volt Marosvásárhelyen a székely lakodalmi népszokásokból ihletődött Erdélyi képek c. zenés-táncos műsorral. Fennállása óta egy teljes és egy kamara-műsorral jelentkezik a nagyközönség előtt. Több száz nagy sikerű előadás és több millió néző jelzi az együttes útját a legeldugottabb falutól a nagyvárosokig. A „nagy együttes” mellett már 1957 őszén létrejött a gyermekegyüttes is, melynek zenei kíséretét a „nagy együttes” biztosította.