Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Kultúrtér

Péntek, 2014. szeptember 26. | Berecki Beáta Hajnalka

TIFF-filmek, melyeket tilos kihagyni


Idén második alkalommal érkezik Marosvásárhelyre Románia egyik legrangosabb filmfesztiválja. A szeptember 26-a és 28-a között zajló Vásárhelyi TIFF-en többek között nyertes külföldi filmeket, valamint román és magyar rendezők munkáit láthatják mozivásznon a marosvásárhelyiek.

A rendezvénysorozat Ionuţ Teianu A Tănase ügylet (Afacerea Tănase) című dokumentumfilmjével rajtol, amely két román író, Virgil Tănase és Paul Goma kalandos párizsi történetét meséli el, akik meggyilkolására Ceaușescu parancsot adott ki.

Amit semmiképpen nem hagynánk ki

Péntek este fél tízkor a június elején TIFF-fődíjat nyert Stockholm című film is felfénylik a Művész moziban. Rodrigo Sorogoyen alkotásának cselekménye egyetlen éjszaka alatt játszódik. Olyan eseményeknek lehetünk részesei a mozisötétben, amelyek sorsfordítónak bizonyulnak mindkét főszereplő életében. Az alig másfél órás alkotás egy remekül eljátszott, szépen fényképezett szerelmi történet, amelynek megtekintése után garantált a magunkba szállás és az élet nagy dolgain (szerelmein) való töprengés.

A Tudor Cristian Jurgiu első nagyjátékfilmjét vasárnap este 8-tól vetítik a Kultúrpalota nagytermében. A folyamatosan szélsőségeket csapkodó román újhullámtarajokról ezúttal csendesebb vizekre evezhetünk: ezúttal csak árvízen, illetve annak következményein kell átevezni – természetesen a szereplőkkel együtt – egészen a hazai filmekből lassan már megszokott, pszeudo-katartikus végkifejletig. Az apa-fiú kapcsolatát bemutató Japán kutyát (Câinele japonez) azért is ajánljuk, mert ez a film fogja Romániát képviselni a 2015-ös Oscar-versenyben a legjobb külföldi alkotásokat szemléző ítészek előtt.

Aki még nem látta, ne hagyja ki Paolo Sorrentino A nagy szépség (La grande bellezza) című filmjét. Az Édes élet, Satyricon, Róma, vagy A nagy zabálás (hogy az olasz filmkultúránál maradjunk) jeleneteit eszünkbe juttató filmet az idei Oscar-gálán A legjobb külföldi film díjával jutalmazták. Nem csoda, hisz a referenciákban bővelkedő film hihetetlen kifinomultságú beállításokkal kényezteti az irodalmi, képzőművészeti és filmes hivatkozásokkra éhező cinefile-ket.

Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és uraim című filmjét is (újra)nézhetjük szombat 17 órától a Művész moziban. Ami nem árt, hisz egy igazi ínyencséggel van dolgunk. A mozi varázsát ünneplő film különlegessége, hogy 450 híres és kevésbé híres mozgóképes alkotás snittjeiből van összegyúrva az amúgy igencsak koherens szerelmi történet. Találgathatjuk, hogy melyik filmrészlet melyik alkotásból van, nevethetünk a furcsa párosításokon, hódolhatunk a filmtörténelem nagyjai előtt vagy épp elgondolkodhatunk azon, hogyan jut el egy ország oda, hogy egy olyan nagy rendezője, mint Pálfi György, nem kap pénzt filmforgatásra. Hisz végeredményben ez szülte a több mint négyszáz filmet felvonultató alkotást.

A klasszikus filmdarabok kedvelőinek Fritz Lang Metropolisának élő zenés kíséretét ajánljuk.

A nagyjátékfilmeken kívül rövidfilm-válogatások is felfénylenek, de találkozhatunk hazai rendezőkkel és színészekkel is vagy koncerteken bulizhatunk. A rendezvénysorozat helyszínei a Művész mozi, az Aranykakas, a Kultúrpalota, a Nyári kert és a J’ai Bistrot. A vetítésekre és rendezvényekre a belépés ingyenes.

A teljes program itt érhető el