Hétfő, 2020. április 6.
VILMOS, BÍBORKA napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2016. június 6. | Szerk.

Román film nyerte a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált


Bogdan Mirica román rendező Căini (Kutyák) című filmje nyerte a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 15 ezer eurós fődíját. A fesztivál díjait szombaton késő este adták át Kolozsváron. 

A román-francia-bolgár-katari koprodukcióban 2015-ben készült film egy városi fiatalemberről szól, aki egy távoli faluba érkezik, hogy eladja a nagyapjától örökölt földet, azonban azzal szembesül, hogy a nagyapja egy helyi bűnbanda vezetője volt, és a föld eladásához előbb le kell győznie a nagyapja bűntársait. 

A legjobb rendezésért járó díjat Avishai Sivan, az izraeli Tikkun című film rendezője kapta, a zsűri különdíját pedig a Rúnar Rúnarsson által rendezett Sparrows (Verebek) című izlandi-dán-horvát film vitte el. A legjobb alakításért járó díjat a zsűri David D'Ingeonak, a De l'ombre il y a (Egy árnyékos hely) című francia film főszereplőjének ítélte. 

Életműdíjat vett át a fesztiválon Sophia Loren olasz filmszínésznő - aki ünnepelt résztvevője volt az egyhetes fesztiválnak -, továbbá Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színésze, aki az 1970-es, 1980-as évek több sikeres román filmjében szerepelt. 

A fesztivál keretében rendezett helyi filmek versenyét a székelyudvarhelyi Simó Ibolya Tökéletes befektetés című rövidfilmje nyerte. (mti)