Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2016. október 31. | Szerk.

Negyvenöt rövidfilm versenyez a marosvásárhelyi Alter-Native fesztiválon


Negyvenöt rövidfilm lesz versenyben a marosvásárhelyi 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelyen több, nemzetközi díjat elnyert román, magyar és német játékfilmet is levetítenek.

Sipos Levente fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: a november 2. és 6. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló fesztivál versenyprogramjába az előzsűri 45 rövidfilmet válogatott be a benevezett 751 közül. Az idén először alakult úgy, hogy Oroszországból érkezett a legtöbb alkotás. Kifejtette, a fesztivál kezdetekor is sok orosz filmet kaptak, de utána hosszú évekig szünet volt. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számban jelentkeztek orosz alkotók, tekintettel az orosz filmes szakma magas színvonalára.

A versenybe válogatott munkák közül több a migráció kérdésével és a közel-keleti helyzettel foglalkozik. Az idén először kerül versenybe afganisztáni és szíriai film - tette hozzá.

A versenybe került filmeket összesen 17 országból nevezték be, a zsűrinek 26 kisjátékfilm, 11 animáció, illetve 4-4 dokumentum- és kísérleti film közül kell kiválasztania a díjakra érdemes alkotásokat.

A fesztiválon megemlékeznek az 1956-os magyarországi forradalom leverésének 60. évfordulójáról, így a szervezők a szerdai programot az akkori események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Megtekinthető lesz Gárdos Péter Szamárköhögés című 1986-os filmje, valamint szintén a forradalomhoz kapcsolódó két filmtörténeti különlegesség, Fábri Zoltán Hannibál tanár úr és Makk Károly Szerelem című alkotása.

A közönség több magyar nagyjátékfilmet láthat, így Horváth Lili Szerdai gyerek, Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Kern András Gondolj rám, Tolnai Szabolcs Minotaurusz. Bemutatják még Mispál Attila Csillaghálóban és Muhi András Pires Magyar csapat – „...még 50 perc...” című dokumentumfilmjét.

A fesztivál közönsége megtekintheti a jövő évi román Oscar- nevezést, a Sieranevada című játékfilmet, amelynek rendezője Cristi Puiu. Ezt az alkotást az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be. Levetítik a Radu Jude által jegyzett Sebhelyes szívek című román-német koprodukciót, amely az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el. Bemutatják a Németország által a jövő évi Oscar-díjra jelölt filmjét, a Maren Ade által rendezett Toni Erdmann című alkotást is.

Válogatást lehet megtekinteni a miskolci Jameson Cinefest és a győri Mediawave fesztiválok idei díjazott alkotásaiból. A programot szakmai beszélgetések és koncertek egészítik ki. (mti)