Vasárnap, 2020. február 23.
ALFRÉD napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2016. szeptember 28. | Csonka Helga

Mesterszámú kiadáshoz érkezett a könyvvásár


„Mert olvasni jó!” Ezzel a szlogennel szervezik meg idén a 22. kiadásához érkező Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt, amely keretében nemcsak széles választékú, minőségi könyvek közül válogathatnak majd az érdeklődők, hanem a négy nap alatt közel száz program biztosítja majd a kikapcsolódást.  

„A kettes szám minden esetben a kettősséggel vonható össze: férfi-nő, világos-sötét, kicsi-nagy, fiatal-idős. De ugyanakkor a bölcsesség száma is, a Yin és Yang kettőssége, és ugye a mi világunkban az ember és a könyv. A 22-es számot mesterszámnak is tartják, mondván, hogy aki megvalósítja az általa hordozott feladatot, az tényleg mester lesz a saját életében. Mi a könyves szakma céhbe tömörül művelői, a könyvek szeretetében elkötelezettek, akik napról napra állandó kétségek között gyötrődünk, hogy vajon kell-e még a könyv, vagy leáldozik a csillaga, nem tartjuk még mestereknek magunkat. De a tény, hogy ezt a vásárt évről évre megrendezzük, bizonyítja, hogy ma még a könyvszeretők igényeitől földbe döngölt, stabil talajon találjuk magunkat. (...) Számunkra a könyvek által ez a szám is egy sorsszám, mert nekünk meggyőződésünk, hogy a könyv a kétségeken át elvezet a bölcsességbe, abba az állapotba, amikor megértheted, hogy a világban egyaránt vannak jó és rossz dolgok és felfedezed, hogy ennek ismeretében, te vagy az akik a jó és rossz között választhatsz. Számomra ezért lett az olvasás öröm, elégtétel. És ezért is merem kimondani, minden következményt vállalva, hogy a bölcsesség kitejesedéséhez mindenkinek olvasnia kell. Mert olvasni jó” – adta át a szervezők gondolatai a mai sajtótájékoztatón Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke.

Ahogy az már hagyománnyá vált, Erdély legnagyobb és legrangosabb magyar nyelvű könyves szemléjének idén is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont. A Romániai Magyar Könyves Céh valamint a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által közösen szervezett rendezvényre, november 10-e és 13-a között várják a látogatókat, ahol a jó hangulat mellett, minőségi könyvek között lehet válogatni, ugyanis idén is túljelentkezés van a könyvkiadók között.

Idén, a vásár minden napján Irodalmi kávéházba invitálják az érdeklődőket, a színház páholyában kötetlen, barátias hangulatú beszélgetések révén közelebbi kapcsolatba kerülhetnek az erdélyi és magyarországi írók és költők az olvasóikkal. A mai vers közéletisége című irodalmi estre pénteken kerül sor. Ezen kívül szombaton, a Háromszéki szerzők estjén Fekete Vince, Dimény Árpád, Tamás Kincső és Szonda Szabolcs teszi tiszteletét.

Idén a budapesti Magvető Könyvkiadó is csatlakozik a könyves szemléhez, ennek köszönhetően megszervezik majd a Magvető Kiadó szerzőinek estjét, ahol Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Szabó T. Anna, Závada Pál beszélget majd a nagyközönséggel.

Mindemellett a könyvvásár programját színházi előadások is gazdagítják: csütörtökön este a budapesti Nemzeti Színház Szenvedély című előadását láthatják a nézők, pénteken Kiss Csaba A főnyeremény című felolvasó-színházi előadására kerül majd sor, szombaton pedig a Tompa Miklós Társulat Meglepetés 3 munkacímet viselő előadása kerül terítékre, Radu Afrim rendezésében.

A szervezők, mint minden évben idén is kiemelt figyelmet szentelnek a gyerekeknek és fiataloknak szánt programokra, ugyanis e rangos esemény nem csupán egy könyvvásár, hanem egy olyan gazdag programkínálat is, amely révén a fiatal generációt az irodalom világában vezetik be, népszerűsítvén az olvasását.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Igazgatója rátapintott a lényegre, amikor azt mondta, hogy sajnos a mai generációjú fiatalok már nem a könyv árnyékában nőnek fel, már elmúlt az a korszak, amikor a tanító azért szólt rá a gyerekekre, mert az óra alatt egy „rongyossá” olvasott könyvet szorongattak a pad alatt. Ennek fényében a könyvvásár szervezői célul tűzték ki, hogy különböző programok révén próbálják megszerettetni az olvasást a diákokkal. Idén már 110 csapat jelentkezett az Olvasd el és játssz velünk! című olvasójátékra, ami azt jelenti, hogy több mint 350 diák fogja elolvasni a szervezők által kiválasztott könyveket. A könyvvásár keretében a gyerekek is találkozhatnak a kortárs irodalom művészeivel, ahol dedikációra is lehetőség lesz. „Ezáltal szeretnénk nyomatékosítani a gyerekek számára, hogy az irodalom nem egy halott dolog”- magyarázta Makkai Kinga gyermekprogramokért felelős szervező. Az olvasójátékra még 5 napig lehet jelentkezni.

A tinédzser korosztályt megszólító kocsmakvíz első kiadása sikeresnek bizonyult, így idén október folyamán is megszervezésre kerül, amelynek a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt támogatója.

A gyerekeknek szánt programok sora még nem ér itt végett, ugyanis november 12-én délelőtt Eszter-lánc Mesezenekar és Varró Dániel közös gyerekkoncertjére kerül sor a színházban, valamint a vásár minden napján különböző olvasáshoz kapcsolódó gyerekprogramok közül válogathatnak kedvükre a kicsik. 

A részletes programmal a későbbiekben visszatérünk. 

A szervezők a beharangozó sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy immár második éve a vásárhelyi és a megyei önkormányzat is támogatja a könyvvásárt. Gáspárik Attila szerint az igazán nagyszabású támogatás az lenne a polgármesteri hivatal részéről, ha a város területén felépítenének vagy kialakítanának egy olyan vásárközpontot, vagy kiállítótermet amely számos kulturális esemény otthonául szolgálhatna, és nemzetközi szintre emelhetné ezeket a rendezvényeket. Azonban a hiánypótló ötlet kivitelezéséi a szánház tárt karokkal fogadja a kultúrát népszerűsítő rendezvényeket.

A szerző fotói