Kedd, 2020. április 7.
HERMAN napja
Menü

Kultúrtér

Vasárnap, 2016. február 28. | Szerk.

Kulturális elismerésben részesült Marosszentgyörgy


„Románia Kulturális Települése” kitüntetést kapott Marosszentgyörgy. A Marosvásárhely melletti nagyközség országos második helyezést érte el a bukaresti „Dimitrie Gusti" Nemzeti Falumúzeumban megszervezett Románia Kulturális Falvai elnevezésű verseny döntőjén.

‎A versenybe eredetileg több száz romániai község és falu nevezett be, majd az első megmérettetés után 25 település került a döntőbe, ezek közül csupán egy Maros megyéből. Marosszentgyörgy  szoros verseny után a lehetséges 100 pontból 97-et kapott, eggyel kevesebbet mint a Brassó megyei Drăguş község.

„Már a döntőbe jutás is nehéz volt, hiszen magyar polgármesterként azt láttam, hogy kevés esély van egy országos kitüntetést elnyerni” – nyilatkozta Sofalvi Szabolcs. A település polgármestere azt mondta, miután a kulturális szakemberekből álló zsűri „meglátta a bemutatónkat, amelyben főleg a multikulturalitás értékeire fektettük a hangsúlyt, bemutatva a több tucatnyi sokszínű kulturális rendezvényeinket, meghatódva jegyezték meg, hogy  ők is, Bukarestben úgy látják, hogy a multikulturalitás, a sokszínűség egy plusz értéket, biztonságot és fejlődési lehetőséget hozhat egy település számára”.  

Sófalvi szerint a pontozási rendszerben sokat számított az, hogy annak ellenére, hogy Marosszentgyörgy egy nagyváros mellett fekszik, mégis számos kulturális rendezvény helyszíne mint például nemzetközi kórusfesztivál, román, magyar és roma néptáncfesztivál, kézműves foglalkozások ‎napja, nemzetközi és országos festészeti vagy képzőművészeti táborok szervezése vagy támogatása, lelki és szellemi gyarapodást hozó rendezvények szervezése a fiataloknak, a házasoknak és időseknek, helyi írok és költők munkásságának a támogatása, kastélyközpont és falumúzeum kivitelezésének a tervezése stb.

A pénteken kapott „Románia Kultúrális Települése” kitüntetés eredményeként Marosszentgyörgy bekerül az ország kulturális katalógusába, május 20-ra pedig újból Bukarestbe hívják, a „Dimitrie Gusti" Nemzeti Falumúzeumba, ahol a kulturális eseményeket bemutató  standot állthat fel a település küldöttsége.

A Románia kulturális falvai című projektet 2014-ben indította el Franciaország romániai nagykövete, és a Wallonie-Bruxelles küldöttség. A versenybe jelentkezett vidéki települések be kellett mutassák a falu kulturális és turisztikai értékeiket, valamint mindazon kulturális jellegű rendezvényeiket, amelyeket eddig megrendeztek, és azokat is, amelyeket idén fognak megszervezni.

A „Románia Kultúrális Települése” kitüntetést a brüsszeli delegáció és Belgium nagykövetsége részéről Eric Poppe adta át Sófalvi Szabolcs polgármesternek.