Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Kultúrtér

Péntek, 2014. november 7. | Berecki Beáta Hajnalka

Kötelező Alter-Native-filmek


A 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja mellett van néhány nagyjátékfilm, amit mi semmiképp nem hagynánk ki a hétvégi programból.
 
Szombat délutánra Reisz Gábor diplomamunkáját, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet ajánljuk, ami könnyed, vicces stílusban mutatja be a mai huszonéves, diplomás (budapestiek) céltalan sodródását, helykeresésüket a világban. Főszereplője a 29 éves Áron, aki friss diplomásként keresi a helyét a világban, miközben élete nagy szerelme épp elhagyta, nem talál munkát, ezért szülei tartják el, ráadásul egy részeg éjszakán vesz egy repülőjegyet Lisszabonba a szülei pénzén. Intellektuális vígjáték és generációs hangulatmozi is egyben, nemcsak budapestiek és nemcsak mai huszonévesek számára ismerős és érthető élethelyzetekkel és poénokkal.
 

Mindjárt utána kezdődik az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát felidéző Kyra Kyralina című film, Dan Pița rendezésében. A Panait Istrati regény alapján készült kosztümös film nem hibátlan ugyan, de sajátos hangulata miatt mégis érdekes.... főleg azok számára akik kedvelik a századeleji, fűszeres balkáni hangulatot és akik kíváncsiak Biró József, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészének alakítására. 
 
 
 
Az Utóélet a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanhoz hasonlóan szintén egy abszurddal és iróniával átitatott, intelligens humorral teli kedves vígjáték. A Zomborácz Virág rendezésében készült film a vidéki Magyarország tájaira kalauzol bennünket. A főszereplő a (szintén) huszonéves, szorongó, nulla önbizalommal bíró Mózes, akit a film elején apja épp kihoz a pszichiátriáról. A köztiszteletben álló apa hirtelen elhuny, a fiú pedig egy ideig megkönnyebbül; mindaddig, míg apjának szelleme kísérteni nem kezdi. Aztán elkezdődik a szelleműzés, amiben Mózesnek egy ezotériában jártas autószerelő és apja korábbi asszisztense, egy drogproblémákkal küzdő lány segít. 
 

A dél-koreai és francia koprodukcióban készült Pálfi György-féle Szabadesést sem hagynánk ki. Hét lakás, hét nem mindennapi történet és egy zuhanás, ami összeköti őket, és ami a keretet adja – így foglalnánk össze egy mondatban a filmet. 
Ajánljuk mindazoknak, akik egy őrült filmélményre vágynak, meghökkentő, de mégis természetesként bemutatott eseményekkel és magatartásformákkal, sajátosan Pálfi György-stílusban. 
 

Aki még nem látta a tavalyi TIFF versenyprogramjában szereplő Call Girlt, annak most itt a lehetőség, hogy szombat estebepótolja. Az elsőfilmes MikaelMarcimain rendező egy megtörtént politikai botrányt dolgoz fel, a hetvenes évek Svédországában működő call-girl hálózat leleplezését követi végig. Pörgős cselekményével, korhű díszleteivel és jelmezeivel a film képes arra, hogy érdekfeszítő módon tálaljon egy belpolitikai ügyet a Svédországon kívül élők számára is. Magas rangú politikusok és köztisztviselők, tinédzser lányok, éjszakai élet, alkohol, drogok, pénz – ezek lennének a film kulcsszavai.
 
 
 
Vasárnap délelőttre a fesztivál nyertes filmjeit ajánljuk. Az Alter-Native részletes programja a www.madisz.ro honlapon érhető el.