Kedd, 2020. április 7.
HERMAN napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2016. március 31. | Györfi Zalán

Kinyilazták a várat. De még hogy.


Aki eddig nem tudta volna hol jár és mit keres, annak most szépen kinyilazták a marosvásárhelyi vár belsejét. Nem mindent értek egészen pontosan, de ez csak azért van, mert a polgi úr már megmondta, hogy aki magyar tagozatra járt az hándikápát:
 
1. A nemecseki egyszerűséggel felvésett kolostornak van egy nagy Kútja.
 
 
2. A gennumarcaz sem megy mindig a hivatalban, mert a Meşteşugar magyarul Mesterek lett (értem én, hogy a Casa Meşteşugarului magyar tükörfordításától - Mesterház(a) - fátálerror-t dobott a monitor, de áthidaló megoldásként mondjuk a Kézműves ház, vagy valami hasonló elment volna)
 
 
3. Boldogságverejték csorgott csecsnyúlványomra midőn felfedeztem, hogy az ábonáment, konszum, primörija stb. mellett akadt egy újabb szó ami románul is úgy hangzik mint magyarul, sőt hasonlóképpen írjuk: Hipocaust (ha nincs szótár a közelben, manapság gyakran wikipédiával is ki lehet sakkozni egy-egy kifejezés jelentését, írásmódját)
 
4. A "Casa Negustorului sec XVI" felirat bánkbáni sejtelemmel kínál megannyi értelmezési lehetőséget: a ház tulajdonosát talán Negustornak hívták, vagy a 16. századi kereskedő házáról lenne szó, esetleg a kereskedő 16. századi házához iramodhatunk, vagy urambocsá a 16. századi száraz kereskedő-nyegusztor a történet főszereplője. Sajnos a magyar fordítás sem homályosít föl, sőt: Századi Kereskedőház. Mármost Századi urat és családját nem ismerjük, roppant kíváncsi vagyok, honnét derült ki, hogy ők a tulajdonosok (pláne, hogy előbb még Negustornak hívták őket). Ha nem a famíliáról, hanem egy korszakról lenne szó, akkor nem ártana jelezni, hogy mégis melyikről, illetve kis betűvel kellene írni (még az ofísz automatára sem fogható a hiba, az is csak pont után követeli a nagy betűt).
 
 
Megint remekelt magyar, és helyenként román nyelvből is a tisztelt polgárMesterek Háza. Értem én, hogy halvány pepita fingolmányotok nincs arról ami a falak között volt, történt, megesett, de annyit legalább eldönthetnétek, hogy kicsi vagy nagy betűvel írunk szavakat. Magyarul egyébként teljesen indokolatlan minden szót nagy betűvel kezdeni. Még egy apróság: a rúdra azért diszkrétebb megoldással is hozzá lehetett volna erősíteni a táblákat. Nem mondom, lebilincselő élményben volt részem...
Fotók: Györfi Zalán