Hétfő, 2020. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2017. január 12. | Szerk.

Idén is lesz felolvasómaraton a kultúra napján


Idén is felolvasómaratonnal ünnepli Marosvásárhely január 15-én a román kultúra, illetve január 22-én a magyar kultúra napját. Az elmúlt évek alatt hagyományossá vált esemény célja az olvasás, a nyomtatott könyv, a multikulturalitás népszerűsítése.
 
Az idei felolvasómaraton is kétnyelvű lesz, az érdeklődőknek két alkalommal lesz lehetőségük felolvasni. Január 15-én és 22-én a megszokott helyszínre, a Zanza Café&Lounge-ba (Rózsák tere 52. szám) várják az érdeklődőket, hogy öt percen keresztül olvasson fel Marosvásárhelyért. Az elmúlt évek rendezvényeivel szemben idén a 24 órás felolvasómaraton két részből áll.
 
Január 15-én, a román kultúra napján 12 órát, és január 22-én, a magyar kultúra napján szintén 12 órát tart majd a felolvasás. Mindkét felolvasómaraton déli 12 órakor rajtol és éjfélkor ér véget. Az előző évekhez hasonlóan, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratont is élőben közvetítik. Aki otthonról vagy okostelefonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján keresse a részleteket a felolvasómaraton Facebook-oldalán, ahol megtalálja majd a közvetítés linkjét: magyar nyelvű, román nyelvű. Január 15-én, a román kultúra napján, Mihai Eminescu születésének évfordulóján marosvásárhelyi román szerzők, évfordulós román szerzők, Mihai Eminescu műveiből, valamint a teljes magyar irodalom szerzőinek románra fordított műveiből válogathatnak a felolvasni vágyók.
 
Január 22-én, a magyar kultúra napján marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei lesznek a terítéken (például Arany János születésének 200. évfordulója, Szabó Magda születésének 100. évfordulója, Tamási Áron születésének 120. évfordulója van idén, 130 éve született Kassák Lajos, 60 éve hunyt el Szabó Lőrinc). A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak. Azon résztvevőknek, akik nem saját könyvvel érkeznek az eseményre, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratonon is lehetőségük lesz a szervezők által biztosított könyvek egyikéből felolvasni. A felolvasóknak idén is lehetőségük lesz a felolvasott részletet, verset valakinek küldeni, dedikálni.
 
A szervezőcsapat január 15-én és 22-én egyaránt kötetlen, közvetlen kerekasztal-beszélgetésre hívja a résztvevőket délután 5 órára. Egy forró kávé, tea mellett bekapcsolódhatnak a meghívottak által felvetett érdekes és aktuális témák megvitatásába. A
 
felolvasómaratonra való regisztrációhoz az érdeklődők az olvassfel@gmail.com címre írhatnak, vagy hétköznap 9 és 16 óra között hívhatják a 0730627439 telefonszámot, amennyiben a magyar kultúra napi felolvasómaratonon szeretnének felolvasni.
 
A román kultúra napi maratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni. Helyszíni regisztrációra is lehetőség lesz, a szervezők azonban azt tanácsolják, hogy a részvételi szándékot időben jelezzék, így elkerülhető a várakozás. A regisztrációnál a nevet, e-mail címet, telefonszámot, az időpontot, amikor olvasni szeretne, a választott könyv címét, szerzőjének, fordítójának nevét kell megadni. A felolvasómaraton főszervezője idén is a Studium – Prospero Alapítvány.