Szombat, 2020. július 11.
NÓRA, LILI napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2016. október 12. | Szerk.

Filmtörténeti ínyencségek és '56-os megemlékezés az Alter-Native-on


Nemcsak rövidfilmeket csemegézhetünk a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, izgalmas hosszúfilm-kavalkáddal is készül a szemlére a szervező MADISZ.

November 2-a és 6-a között elmélyülhetünk a legfrissebb magyar filmes alkotások legjavában, időt szentelhetünk az 1956-os forradalom évfordulójának, és magyar filmtörténeti emlékeket is feleleveníthetünk.

Az Alter-Native Filmfesztivál kezdőnapja idén egybeesik az ’56-os forradalom leverésének hatvanadik évfordulójával, így a szervezők a szerdai programot az ’56-os események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Megtekinthető lesz Gárdos Péter: Szamárköhögés című 1986-os filmje, amely 1956. októberének utolsó hetébe röpít vissza, és két filmtörténeti különlegesség: Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr című 1956-os tragikomédiája, amelyet 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választottak és Makk Károly: Szerelem című költői szépségű műve, minden idők egyik legszebb magyar alkotása. A film felújított változatát 2016-ban újra bemutatták a 69. cannes-i fesztiválon, a Cannes Classics elnevezésű programban.

Szintén az első nap kerül vetítésre Horváth Lili első nagyjátékfilmje A szerdai gyerek, az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjának legjobb filmje, illetve a filmkritikusokból álló Fedeora zsűri ex aquo díjazottja. A magyar-német koprodukcióban készült alkotás egy felnőtté válás története, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, aki édesanyja nélkül nőtt fel.

Csütörtök a zsűritagok napja, a műsorban szereplő 2016-os szerb-magyar koprodukció, a Minotaurusz rendezője, a szabadkai Tolnai Szabolcs, illetve Az itt élő lelkek nagy része című 2015-ös magyar film alkotói, Igor & Ivan Buharov is tagjai a fesztivál zsűrijének.

A hab a tortára természetesen a szombati napon kerül. Ekkor láthatják a nézők Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból című 2015-ös magyar – német – bolgár koprodukcióban készült alkotását. A négygenerációs történet az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek kezdetéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A film az erdélyi közönség nagy kedvence, minden eddigi alkalommal telt ház előtt vetítették.

 

Hajdu Szabolcs új filmje, az Ernelláék Farkaséknál a Karlovy Varyban idén szervezett 51. nemzetközi filmfesztivál versenykategóriájának fődíjas, Kristály Glóbusszal kitüntetett alkotása. 2016-os filmjét Hajdu Szabolcs saját lakásában forgatta családjával és tanítványaival.

Vasárnap Kern András: Gondolj rám című 2016-os alkotása zárja a magyar filmek sorát.
A fesztivál részletes programja és a filmek rövid ismertetője a www.alternativeiff.ro oldalon olvasható. (Közlemény)