Kedd, 2020. április 7.
HERMAN napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2016. május 16. | Szerk.

Az ukrán Jamala nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált


Jamala ukrán énekesnő nyerte 1944 című dalával a 61. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Stockholmban. A Magyarországot képviselő Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) Pioneer című számával a 19. helyen végzett. Románia idén nem vehetett részt a megmérettetésen, ugyanis az  Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) elvette a  Román Közszolgálati Televízió (TVR) közvetítési jogát, és kizárta az országot a versenyből. A EBU azt követően döntött erről, miután az április 21-i határidőig nem sikerült törleszteni a TVR-nek a  16 millió svájci frank tartozás első részletét sem. Emiatt amúgy a Rio de Janeiro-i olimpiát sem közvetítheti a közszolgálati tévé.
 
 
Jamala
 
A 32 éves ukrán énekesnő 534 ponttal győzött a 26-os döntőben, ami új rekord az Eurovíziós Dalfesztivál eddigi történetében. Mögötte az ausztrál Dami Im lett a második Sound of Silence című dalával (511 pont), az orosz Szergej Lazarjev és a You Are the Only One (491 pont) végzett a harmadik helyen. A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében másodszor született ukrán győzelem.
 

Több ukrán vezető politikus, köztük Petro Porosenko elnök is gratulált vasárnap az Ukrajnát képviselő krími tatár énekesnő, Jamala (Dzsamala) győzelméhez. Oroszországban viszont tisztességtelennek nevezték az ukrán győzelmet. Az ukrán államfő a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy az énekesnő hangjával az egész ukrán nép nevében szólt. "Győzött az igazság, mint mindig!" - tette hozzá. 
„Bravó, Jamala, te vagy a legjobb!” - gratulált az énekesnőnek szintén a Twitteren Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök. 
 
Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője üdvözletében sürgette, hogy egy év múlva, amikor Ukrajnában rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált, az ország semmiben se maradjon el bármely más európai főváros mögött. „El kell érnünk, hogy a hozzánk érkező vendégek semmi különbséget ne érezzenek Kijev és Stockholm, vagy bármely más európai város között. Az idei esztendőnek a változások és a győzelem évének kell lennie országunkban” - hangoztatta a befolyásos testület vezetője 
Refat Csubarov, a krími tatárok szervezetének, a medzslisznek száműzetésben élő elnöke, az ukrán parlament tagja minden ukrán állampolgárt és az ország valamennyi támogatóját üdvözölte Jamala eurovíziós győzelme alkalmából, és köszönetet mondott mindenkinek, aki az énekesnőre szavazott. 
 
„Tanúi lettünk annak, hogy hihetetlenül sokan vannak azok, akik őszintén tisztelik Jamala tehetségét, támogatják Ukrajna függetlenségét és a krími tatár nép szövetségesei” - hangoztatta a politikus. „Egy csodálatos napon majd valamennyien összegyűlünk az orosz megszállóktól felszabadított Krímben, az ősi és dicsőséges Bahcsiszaraj városában. Most egy lépéssel közelebb jutottunk ehhez a naphoz” - fűzte hozzá.
 
A közösségi portálokon a győztes énekesnőnek gratulálók közül sokan vetették fel az ötletet, hogy a jövő évi dalfesztivált a Krím félszigeten kell megrendezni, és az Oroszország által önkényesen bekebelezett területnek addigra vissza kell kerülnie ukrán fennhatóság alá. 
„A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál legyen Szevasztopolban, társszervezői pedig a NATO és az ukrán fegyveres erők legyenek. Ideje máris hozzálátni a fesztivál előkészítéséhez” - fogalmazott Volodimir Vjatrovics, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója a Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. 
 
Marija Kolezsnyikova, az orosz parlament kulturális bizottságának elnökpárti tagja ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a dalfesztiválon „tisztességtelen” döntés született. Szerinte ha csak a közönségszavazatok számítottak volna, az orosz versenyző Szergej Lazarjev nyeri a versenyt. A végeredmény a nemzeti zsűritagok pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki, ami alapján az orosz énekes a harmadik helyen végzett. 
Franc Klincevics az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke rendkívül nyugtalanító jelzésnek nevezte Jamala győzelmét, ami szerinte egyértelműen politikai döntés volt. Úgy vélekedett, hogy a dalversenyt már most átszőtte a politika, és még jobban átpolitizálódik a következő évben, amikor Ukrajnában tartják meg. Kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy érdemes-e Oroszországnak a továbbiakban részt vennie a nemzetközi versenyben.
 
 
Freddie
 
A Magyarországot képviselő Freddie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 108 ponttal a 19. helyen végzett Pioneer című dalával.
„Csalódott vagyok, amiért csak tizenkilencedikek lettünk, a Pioneer mindenképpen jobb helyezést érdemelt volna” - fogalmazott az MR2 Petőfi Rádió vasárnap reggeli műsorában Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd. Hozzáfűzte: mindent kihozott magából a döntőben, és nagyon jó, emlékezetes tapasztalatként élte meg azt a kétszer három percet, amit a színpadon tölthetett.
 „Belélegeztem az atmoszférát, és a lehető legjobban próbáltam énekelni” - idézte fel a szombati döntőt Freddie, akinek tetszett az érezhetően „belülről” éneklő, győztes ukrán énekesnő előadása, valamint az örmény versenyző dala is.
 
Jövőre Ukrajnában lesz a megmérettetés, mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország. (mti/Vasarhely.ro)