Hétfő, 2020. április 6.
VILMOS, BÍBORKA napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2016. március 9. | Szerk.

Az első hetven év – ünnepel a színház


A marosvásárhelyi intézményes színjátszás  fennállásának 70. évfordulója alkalmával március 10-e és 16-a között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ünnepi rendezvényekkel várja közönségét.
 
Az ünnepi rendezvénysorozat előestéjén, március 9-én este fél nyolctól kerül sor a színház kistermében Kincses Elemér rendező 70. születésnapja alkalmából szervezett Soha/ Niciodată című ünnepi előadásra. A produkció a rendező pályafutása során színre vitt darabok kiemelt jeleneteiből áll össze.
 
Az ünnepi hét nyitánya Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékának bemutatója lesz, melyet a legendás Székely Színház legelső előadásának, A mosoly országa premierjének hetvenedik évfordulójára, 2016. március 10-ére időzített a Tompa Miklós Társulat. Előtte pedig 6 órától a hivatalos megnyitó keretében a 70 éves marosvásárhelyi intézményes színház meghatározó személyiségeinek személyes tárgyaiból összeállított kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők.
 
A megnyitó keretében a Bioeel marosvásárhelyi gyógyszergyár igazgatója egy általa kiválasztott tehetséges marosvásárhelyi színésznek adja át először a nemrég alapított Kemény díjat, amely az elismerésen kívül 100 euró támogatást is jelent, valamint egy kisplasztikát is kap a színész, amelyet Gyarmathy János Marosvásárhelyen élő, európai hírű szobrászművész készített. A díj névadója a Székely Színház egyik alapítója, báró Kemény János, akinek az anyagi és szellemi áldozata az erdélyi magyar művészettámogatásban mind a mai napig példamutató.
 
Az ünnepi műsorrend további előadásokkal és kísérőrendezvényekkel folytatódik. Esténként a Tompa Miklós Társulat jelenleg műsoron szereplő reprezentatív előadásai tekinthetők meg, a délelőtti és délutáni órákban tárlatmegnyitókra, színházi előadások archív felvételeinek megtekintésére, könyvbemutatókra, kegyeleti temetői sétára, szakmai találkozókra kerül sor.
 
Csak hogy néhányat megemlítsünk, március 11-én délelőtt fél 12-kor Barta Lajos Szerelem cím filmjét vetítik le a nagyközönségnek, majd ezt követően az előadásban szereplő Farkas Ibolya színésznővel és Kovács Leventével, a rendező, egykori asszisztensével Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója beszélget. Márcrius 12-én délelőtt 11 órától a Kellékes című film vetítésére kerül sor, amelyet szintén beszélgetés követ, amelyen Abódi Ferenc volt színpadmester és Abódi Anna volt jegyszedőnő is jelen lesz.
 
Szintén szombaton a .Most 70 elnevezésű fotókiállítást tekinthetik meg a színházkedvelők, amely a Tompa Miklós Társulat színművészeinek lencsevégre kapott pillanatait mutatja be. Este 10 órától reggel 6-ig az Éjszaka a színházban elnevezésű esemény keretében érdekes programokkal várják a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületébe az érdeklődőket. Mivel a helyek száma korlátozott, ezért előzetes jelentkezés szükséges, Jelentkezni március 9.-e déli 12 órától lehet március 11.-e éjfélig. Az éjszakai esemlnyek további részleteiről itt lehet olvasni. 
 
Március 13-án, vasárnap kopjafát avatnak a intézmény kötelékében elhunyt, Marosvásárhelyen nyugvó művészek emlékére. A megemlékezés a református temetőben kezdődik délután 1 órától, 2 órakor folytatódik a katolikus temetőben, majd a 3 órakor a zsidó temetőben zárul.
 
Március 14-én, 15-én és 16-án több színházdarab is műsorra van tűzve, valamint 11 és este 7 között a kiállítások látogathatóak, viszont az ehhez igényelt tárlatvezetés csak előrejegyzések alapján kérhető.
 
A részletes program itt érhető el. A kísérőrendezvényekre a belépés díjtalan, az előadásokra jegyek válthatók a www.biletmaster.rohonlapon, a Kultúrpalota jegyirodájában 12.00-16.30 óra között, a színházi jegypénztárban 9.00-15.00 óra között és előadások előtt egy órával.