Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2016. október 20. | Szerk.

Az Oscar-díjra jelölt román filmet is levetítik az idei Alter-Native-on


Románia jövő évi Oscar-díjra javasolt filmje (a legjobb idegen nyelvű film kategóriában), a Sieranevada, és annak alkotója, Cristi Puiu is várja idén az Alter-Native közönségét a marosvásárhelyi Kultúrpalotába.

A rendező legújabb nagyjátékfilmjének nemzetközi bemutatóját a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában tartották, az Arany Pálmára jelölt alkotást alig több mint egy hónapja vetítik a hazai mozikban. A történet három nappal a Charlie Hebdo szerkesztőség elleni támadás, és 40 évvel a főszereplő apjának halála után játszódik. A család halottjára emlékezne, de a dolgok nem a terv szerint alakulnak. A Sieranevada-t november 4-én, pénteken 18 óra 15 perctől lehet megtekinteni. A vetítés után közönségtalálkozóra kerül sor. A 2005-ös Cannes-i Filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont, Lăzărescu úr halála c. filmért) elnevezésű válogatásának díjával kitüntetett rendező idén az Alter-Native zsűritagja.      

Bár hazai mozibemutatójára csak november 18-án kerül sor, az Alter-Native-os nézők már november 5-én megtekinthetik Radu Jude legújabb filmjét. A Sebhelyes szívek című alkotást jelenleg éppen három kontinensen: Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában mutatják be. Az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a Zsűri különdíjával méltatott film története 1937-ben játszódik. A 20 éves Emanuel csonttuberkulózisban szenved, tengerparti szanatóriumban kezelik. A marosvásárhelyi vetítésen jelen lesz a 2015-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüstmedve Díját, 2013-ban az Alter-Native Fesztivál Nagydíját elnyert rendező is. A vetítés időpontja tehát: november 5., szombat, 19:30 – 21:50.

Megkapóként és titokzatosként jellemezték a külföldi kritikusok Ruxanda Zenide első filmjét. A tekiri csoda című svájci-román együttműködésben létrejött alkotás főszereplője a titokzatos Mara, akit elűznek Duna-deltai falujából. A vetítés időpontja: november 6., vasárnap, 14:40 – 16:10.

Németország jövő évi Oscar-díjra jelölt filmjét, Maren Ade: Toni Erdmann című alkotását majdnem teljes egészében Romániában filmezték. Ez az egyetlen idei film, amelyet az angol közszolgálati BBC Culture csatorna nemrég századunk legjobb 100 filmje közé sorolt. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) ugyanakkor a legjobb idei film díjával tüntette ki az alkotást. Winfried meglátogatja lányát Bukarestben, hogy helyrehozza a kettejük közötti kapcsolatot. Fontos számára a humor, előszeretettel szokott gúnyt űzni másokból. A lány, Inés, apja szöges ellentéte: életének középpontjában karrierje áll, apja gyakran felbosszantja tréfáival. Történetükkel az Alter-Native nyitónapján, szerdán, november 2-án ismerkedhetnek meg a nézők (20:40 - 23:25).

A kisteremben olyan díjazott svájci sikerfilmek kínálnak alternatívát, mint az Electroboy című dokumentumfilm (november 3., csütörtök, 21:00 – 22:55), a Háború című dráma (november 4., péntek, 20:30 – 22:20), és vászonra kerül az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című svéd-német-norvég-francia szatíra, melyben egy faágon üldögélő galamb nézőpontjából szemlélhetjük a mindennapi élet legbanálisabb eseményeit (november 4., péntek, 18:30 – 20:10).

A fesztivál programját megtalálják a fesztivál weboldalán, a www.alternativeiff.ro internetes címen. (Közlemény)