Kedd, 2020. április 7.
HERMAN napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2016. május 30. | Szerk.

Székely Csaba MaRója a festCO legjobb előadása


A marosvásárhelyi Székely Csaba MaRó című vígjátékát választották a legjobb előadásnak a Román Vígjátékfesztiválon (festCO). A 14. kiadásához érkezett fesztivált május 21-e és 29-e között szervezték meg Bukarestben.
 
 
Andi Gherghe rendezésében a MaRó című vígjáték ősbemutatóját tavaly novemberben tartották, a Yorick Stúdió tíz éves szülinapja alkalmából szervezett minifesztivál keretében.
A MaRó a magyar-román együttélés árnyoldalait boncolgatja tíz groteszk jelenet segítségével. Az Erdélyben játszódó rövid történetekben összetalálkozik a felsőbbrendűségi tudat és a jogos igények, az önsajnálat és a valódi sérelmek, az etnikai gőg és a kisebbségi komplexus, az őszinte fájdalom és a humor, természetesen sok balhéval fűszerezve.
 
Az előadás mellett a legjobb alakítás díját is a Maróban fellépő színészek kapták, testületileg: Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Ștefan Mura és Nagy István illetve Raisa Ane, Fodor Piroska és Hajdú Imelda.
 
A festCO-n Erwin Șimșensohn kapta a legjobb rendezőnek járó díjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatával színre vitt Mihail Sebastian A névtelen csillag / Steaua fără nume című színmű rendezésért.
 
A névtelen csillag / Steaua fără nume szereposztásának tagjai: Raluca Aprodu, Mihai Crăciun, Luchian Pantea, Roxana Marian, Costin Gavază, Dan Rădulescu, Laura Mihalache, Alexandru Pavel, Cristian Iorga, Claudiu Banciu, Larisa Dobrin, Carmen Ghiurco, Dorothea Moldovan, Alexandra Rus, Tudor Popa. Díszlet-jelmez: Alina Herescu, zene: Vlaicu Golcea, dalszövegek: Andreea Radu,  koreográfia: Cristina Iuşan, lightdesign: Daniel Klinger.
 
 
A Román Komédia Fesztiválját 2003-ban szervezték meg első ízben a bukaresti Komédia Színház igazgatójának, George Mihăiţă színművésznek a kezdeményezésére. A fesztivál célja a román színműírás támogatása a legjobb, román drámaszövegek alapján színre vitt előadások bemutatásával. Az eddigi kiadásokban felsorakoztak hazai és külföldi, állami és független színházak egyaránt. 2006 óta a fesztivál versenyjellegű lett, a rendezvény végén a Komédia Gáláján díjazzák a legjobb előadást és a legjobb teljesítményt nyújtó művészeket.