Hétfő, 2020. április 6.
VILMOS, BÍBORKA napja
Menü

Kultúrtér

Hétfő, 2016. február 29. | Szerk.

Oscar-gála: hat díjat kapott a Mad Max


Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia idén 88. alkalommal osztotta ki az Oscar-díjakat a filmes szakma legjobbjainak, 24 kategóriában. A díjakat helyi idő szerint február 28-ról 29-re virradó éjjel osztották ki Los Angelesben. Nekünk magyaroknak a Saul fiáról szólt a gála, mindenki másnak arról, hogy Leonardo DiCaprio és Sylvester Stallone díjat nyerhet, és hogy az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy ki is nyeri a fődíjat.
 
 
Az este házigazdája Chris Rock volt, aki a nyitóbeszédében szimplán Fehér emberek választásának nevezte az Oscart. „Ha jelölni kéne a műsorvezetőket, nem is kaptam meg volna meg ezt a melót! De azt gondoltam, egyébként is lesz gála, nem veszíthetek el még egy melót Kevin Hart javára!”
Biztos volt már ilyen máskor is, hogy nem jelöltek feketéket, csak akkor a valódi dolgokkal voltak elfoglalva, ezért nem volt belőle botrány - tette hozzá a komikus. 
A feketék csak ugyanolyan lehetőségeket akarnak kapni, mint a fehérek - foglalta össze. „Van egy fekete Rockynk egy olyan világban, ahol egy fehér sportoló lehet olyan jó, mint egy fekete. Tehát a Creed egy sci-fi.” 
 
 
Az első két díjat az este két főszereplője nyerte: a legjobb eredeti forgatókönyv a Spotlight lett, a legjobb adaptált forgatókönyv viszont a Big Short, Adam McKay a köszönőbeszédében arra szólított fel, hogy a választásokon ne szavazzanak olyanokra, akik a nagyvállalatok érdekeit szolgálják. 
 
A legjobb női mellékszereplő díját JK Simmons adta át, hiszen tavaly ő nyert a Whiplashért. Ez volt az este első meglepetése: nem lesz közös, Oscar-szobrot összekoccintó kép Leonardo DiCaprioval, ugyanis nem Kate Winslet kapta a díjat, hanem Alicia Vikander A dán lány mellékszereplőjeként. 
 
 
A Mad Max egymás után három díjat is besöpört: a legjobb jelmez, legjobb díszlet és legjobb smink díját is ez a látványos üldözés nyerte. Minden díjazott megköszönte George Millernek, hogy egy ilyen különleges lehetőséget kaptak tőle. A bőrdzsekis jelmeztervezőjének, Jenny Beavannak még arra is jutott ideje, hogy a környezetvédelemről beszéljen: ha nem vigyázunk, a Mad Max világa könnyen valósággá válhat. A legjobb vágó is a Mad Maxé lett, George Miller felesége, Margaret Sixel nyerte a díjat. A legjobb hangvágás és hangkeverés díját is a Mad Max vitte, ezzel hat díjat zsebelt be a film. 
 
Emmanuel Lubezki behúzta a mesterhármast: három egymást követő évben nyerte meg a legjobb operatőr díját: 2014, Gravitáció, 2015, Birdman, és most 2016: A visszatérő. Erre az Oscar történetében még soha sem volt példa. Alejandro G. Innaritunak sikerült az, ami csak keveseknek: két egymást követő évben ő lett a legjobb rendező, tavaly a Birdmanért, idén A visszatérőért. Ő arról beszélt a köszönőbeszédében, hogy ez a film talán lehetőséget biztosít majd arra, hogy megszabaduljunk minden előítélettől, és egyszer és mindenkorra a bőr színe annyit jelentsen csak, mint a haj hossza. 
 
 
Alejandro G. Innaritu
 
A legjobb dokumentumfilm az Amy lett, és a legjobb rövid dokumentumfilm díját a pakisztáni The Girl in the River nyerte. A legjobb rövidfilm a Stutterer lett. 
 
A vizuális effektek a Mad Max nagy menetelése után meglepetésként is hatottak, mert az Ex Machina kapta az elismerést. A legjobb animációs rövidfilm a chilei Bear Story, ezt a Minionok adták át, a legjobb animációs film pedig az Inside Out lett, amit a Toy Story szereplői vezették fel. Pete Docter végre nem csak hálálkodással töltötte ki a köszönőbeszédét, hanem arról beszélt, hogy semmit sem tehetünk az ellen, hogy felnőjünk. „Ez a film azért született, mert láttuk felnőni a gyerekeinket, ami nem könnyű. Néha szomorúnak, néha dühösnek érzik magukat, ami elég ijesztő. Nem tehetsz ellene semmi, de csinálhatsz dolgokat. Például filmet. Rajzolhatsz, írhatsz. Jobbá teheted a világot.”
 
 
A legjobb betétdal elég nagy meglepetésre Sam Smith és a Writing's on the Wall lett, a díjat a LMBT közösségnek ajánlották. A legjobb eredeti filmzene díját Ennio Morricone kapta, aki Quentin Tarantino Aljas nyolcas című filmjének zenéjét szerezte. 
 
A legjobb színésznő, ahogyan azt előre borítékolni lehetett: Brie Larson lett, ez volt A szoba első és egyetlen elismerése ezen a gálán. Ő nagyon összeszedett volt, egyáltalán nem lepődött meg, pontosan tudta, hogy mit akar mondani arról, hogy milyen fontos a filmkészítés, és főleg azoknak köszönte meg az elismerést, akik lehetővé tették, hogy ekkora utat járjon be ez  a film: azaz a fesztiváloknak és  a mozibajáróknak. 
 
 
Leonardo DiCaprio
 
Leonardo DiCaprio kapta a legjobb férfi alakítás díját, ő is kihasználta a köszönőbeszédét arra, hogy a klímaváltozás fontosságáról beszéljen a színpadon. Megköszönte Scorsese-nek, hogy olyan sokat tanított neki a filmezésről, majd a hálálkodás után rátért arra, hogy számára fontos ügyekről beszéljen a színpadon.
„Ez a film az ember és a természet viszonyáról szól egy olyan évben, ami hivatalosan is a legmelegebb volt. Egyre északabbra kellett húzódnunk, hogy egyáltalán havat találjunk. A klímaváltozás létezik, éppen most történik. Ez a legnagyobb fenyegetés az egész emberi fajra nézve, amit minél hamarabb meg kell fékeznünk. Ne vegyük készpénznek ezt  a bolygót, én sem vettem annak ezt a mai estét.”
 
A legjobb film az oknyomozós Spotlight lett, akik az oknyomozó újságírás fontosságára hívták fel a figyelmet. A gyerekmolesztálós ügyek túlélőinek ajánlották a produerek a díjat, és reményüket fejezték ki, hogy ennek a díjnak a segítségével egészen a Vatikánig juthat a film híre.
 
 
És nem utolsó sorban a gála vége fele bejelentették, hogy a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta. A holokausztdráma az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.
A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. „Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film” - fogalmazott. A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben. (Index.hu/Vasarhely.ro)