Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2016. június 30. | Szerk.

Master Key kiállítás Marosvásárhelyen


Pénteken, július 1-jén délután 6 órától nyílik a marosvásárhelyi UAP Galériában a MASTER KEY – Technikai civilizáció magyar művészek szemével című, Offenbacher Ferenc és Orosz Márton által rendezett kiállítás.

A Magyar Művészeti Akadémia, az egri Kepes Intézet és a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ együttműködéseként létrejövő kiállítás a fény művészetben való felhasználása köré szerveződik. A tárlat bemutatja azokat a kezdeményezéseket, amelyekben a művészet és a tudomány közötti kapcsolat a nem hagyományos médiumok használata révén fogalmazódik meg.

A kiállításon szereplő művek annak a szellemi-kulturális örökségnek a történeti ívét rajzolják meg, amely a technológiai alapú művészet „mesterkulcsát” megteremtő magyar művészek a fény alapú vizualitás autonóm művészeti formává emelésére tett kezdeményezéséből létrejött.

Kepes György és Moholy-Nagy László a huszadik századi művészet történetében az elsők között voltak, akik gyakorló művészekként és elméleti szakemberekként is foglalkoztak a fény közösségi szerepével és a fényművészet urbanisztikai funkciójával. Moholy a kinetikus művészet ikonikus alkotásának tekintett fény-tér-modulátor (1922–1930) megtervezésével, Kepes pedig a legelső köztéri neonmű (1949–1950) felállításával. A kiállításon bemutatott következő két generáció művészei a kettőjük szellemi örökségére hivatkozva találtak rá a médium nyelvével kifejezhető új lehetőségekre. Közülük is kiemelkedik a rajzai, festményei elkészítéséhez a legelsők között számítógépet használó Molnár Vera, valamint az 1977-ben a budapesti FOTON-ART csoportot létrehozó Csáji Attila, aki az akkoriban felfedezett új fényforrás, a lézer művészeti vonatkozásainak a tanulmányozásában ért el úttörő eredményeket Magyarországon és az Egyesült Államokban.

A kiállításon a felsoroltak mellett még Bukta Imre, Kelle Antal, Kuchta Klára, Mattis-Teutsch Waldemár, Németh Hajnal, Orosz István, Szelényi Károly, Szigeti Gábor Csongor és Szvet Tamás műalkotásai lesznek megtekinthetőek. (Közlemény)