Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2016. július 14. | Szerk.

JazzElő Forgatag


Több mint egy hónappal a Vásárhelyi Forgatag kezdése és egy héttel a Csíki Jazzfeszt előtt, már belekóstolhatunk némi forgatagos dzsesszbe, ugyanis a fesztivál előszeleként Bényei Tamást és a Gramophonia Hot Jazz Orchestrát, valamint a Csíki Kamarazenekart hallhatjuk, láthatjuk a Kultúrpalotában.
 
A Csíki Jazz nemzetközi dzsesszfesztivál ugyanis igazi ínyencséggel kényezteti, és egyben csalogatja a közönséget: egy új, hatalmas zenekart hoz Székelyföld három nagyvárosába, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestrát. Országos premier lesz ez, ugyanis soha nem lépett fel még ez a formáció Romániában. A fellépés külön érdekessége, hogy az együttes a bemutatkozó koncertre elhívta vendégzenekarnak a Csíki Kamarazenekart is.
 
Marosvásárhelyen ez a rendezvény a Vásárhelyi Forgatag promókoncertjeként valósul meg július 22-én, a Kultúrpalota nagytermében 20 órától. A vásárhelyi magyar kulturális napokat szervező Marosvásárhelyért Egyesület azért csatlakozott a szervezéshez, mert ezzel is egy plusz programot nyújt az évről évre színesebb Forgatag, ugyanakkor nincs mindenkinek lehetősége részt venni egy dzsesszfesztiválon, de a műfaj kedvelői ezáltal is kaphatnak egy kis kóstolót. A Csíki Jazzfeszt előszeleként a koncertet még Sepsiszentgörgyön is megszervezik, július 23-án, ezt követően pedig 24-én Csíkszerdában is fellép a nemzetközileg is elismert magyar formáció. 
 
Jegyeket elővételben a Kultúrpalota jegypénztárában lehet vásárolni, ez felnőtteknek 15 lejbe, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül.
 
 
Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra
 
 
Az 1945 utáni Magyarországon élőzenei előadásban először csendülnek fel ismét a hazai dzsesszkorszak, az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek emblematikus melódiái eredeti, korhű nagyzenekari formában. A repertoár csupa sikerszámból áll, melyet a nagyközönség jól ismer.. 
 
A klasszikus dzsessz művelőinek kicsiny anyaországi táborában kevéske hivatásos zenész működik, belőlük alakult ez a formáció, amelynek gerincét a harminc éves, sikeres múltra visszatekintő Kossuth-díjas Hot Jazz Band alkotja. A gondos válogatás után egy egyedülálló zenekar jött létre, amelyet alapvetően az 1980-as évek eleji nagy dixie-boom nemzedéke és az 1990-es években felnőtt, mára professzionálissá vált zenészek csoportja alkotja.
 
A második világháború után a korábbi évek divatos zenéi, s velük annak művelői is száműzve lettek a magyar emberek mindennapjaiból. A későbbi konszolidáció éveiben az akkor berobbant beat-korszak, de a kultúrpolitika sem hagyott kibontakozást továbbra sem a műfajnak. A slágerek túlélését egyedül a színház, a revü-műsorok biztosították, ám ezek a zenei interpretációk mindig újrafogalmazták a zenét, esztrádos, divatos sziruppal tálalva. A tizenegy fős zenekar célja a méltatlanul elfeledett népszerű dzsessz újraélesztése. A Hot Jazz Band fennállása óta szintén e cél érdekében munkálkodik, amelynek eredménye, hogy szinte divat lett az említett korszak zenei repertoárja a fiatal nemzedék körében is. 
 
A mai trendi újragondolásokkal ellentétben a Gramophonia Hot Jazz Orchestra valóságos időutazást kínál a hallgatóknak. Ez a formáció szemben a ma létező big band-jeinkkel, nem esztrád ízű kirándulást tesz a stílusba, hanem elhivatottan műveli azt. A zenekarban dolgozó zenészek mindegyike jól beszéli az említett zenei nyelvet. Az autentikus hangzás egyik fő eleme a napjainkban egyedülálló sarmőr éneklési stílus Bényei Tamás tolmácsolásában.
 
A zenei vállalkozás leendő sikerét a nemzetközi példák is igazolják. A német Max Raabe, a szlovák Bratislava Hot Serenaders, vagy a prágai Adrzej Havelka óriási népszerűségnek örvend. A dzsesszkorszakban minden Euro-Atlanti kultúrkörbe tartozó országban ez volt a szórakoztatóipar zenéje. Minden nemzet megfűszerezte a maga sajátosságaival az akkor divatos dzsesszt. A magyar szerzők ebben élenjártak, s talán az amerikai után a világon leggazdagabb zenei termést szolgáltatták, párhuzamosan a mozifilmekkel.
 
A Gramophonia Hot Jazz Orchestra szép reményekkel lép a nagyközönség elé, miközben egy nagy hiányt pótol a magyar zenei életben, ezzel tisztelegve a nagyszerű zeneszerző és zenész elődöknek.
 
A zenekar tagjai:
 
Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének (zenekarvezető, producer)
Korb Attila/Szalóky Béla – trombita
Bera Zsolt – harsona
Fodor László – klarinét, altszaxofon
Dennert Árpád – klarinét, altszaxofon
Mátrai Zoltán/Zana Zoltán – klarinét, tenorszaxofon
Nagy Iván/Korb Attila – zongora
Szabó Lóránt – gitár, bendzsó
Bényei Tibor – szuzafon
Juhász Zoltán – bőgő
Galbács István – dob
 
(Közlemény)