Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2013. június 22. | Molnár Bea

Zenés nyárest a Tékában


Június 21-én ismét a Téka udvarába gyűltek azok, akik nemcsak a könyveket, hanem a zenét is szeretik. A Művészeti Líceum kamarazene formációi, illetve tanárai teremtették meg a nyáresti hangulatot Mozart, Beethoven, Weber, Ladislao Gabrielli, Philippe Gaubert, Henri Rabaud és Scott Joplin hangzásvilágának életre keltésével.

A Teleki Téka ma is a miénk, és ezt egyre inkább érezzük is. Könyveket ajándékoz, filmeket vetít, zenés estékkel örvendeztet. A székeken üldögélő idős nénik-bácsik, az udvaron szaladgáló gyerekek, a földön heverésző fiatalok együtt Tékáztak tegnap este. Együtt a művészekkel, a madarakkal, fejük fölött haladó repülőkkel, a körülvevő árkádokkal, falakkal, a mögöttük lévő könyvekkel, a Téka szellemiségével.

A Teleki Téka és a Művészeti Líceum közötti együttműködés a szórakoztatáson túl arra is szolgál, hogy rámutasson arra, hogy a Tékát akár a zene irányából is meg lehet közelíteni. Nemcsak az akusztika miatt, hanem azért is, mert számos kottagyűjtemény is fellelhető a könyvtár polcain. A könyvtár sokoldalúságáról és gazdagságáról a zene által is meggyőződhettünk az est folyamán. A Mozarttól Scott Joplinig terjedő skála időutazás is volt egyben.

Paragon Rag. A barokk udvar akusztikája egyenesen kiváló

A Teleki Téka egyre inkább érezhetően csalogató-hívogató. Kiragad, megmutat, hangsúlyoz: előző alkalommal filmeket, most zenét. Mindig értéket. Ezekkel a gesztusokkal nemcsak saját állományát, hanem a marosvásárhelyiek számára értékes művészeti tényezőket is előtérbe helyezi. Mindezt úgy, hogy közben mindvégig tudjuk: ez a Teleki Tékában történik velünk.

Az est keretében fellépő diákok (Sípos Péter, Magyarósi Szilárd, Gyárfás Blanka, Kecskés-Ávéd Erika, Székely Erika, Trombitás István, Domahidi Kata, Móriczi Melinda, Csibi Dávid, Kardos Eszter, Horváth Eszter, Vaida Mihai, CioatăAdrian, Vlad Vasile) és tanáraik (Fülöp Alajos, Vass Edit, Madaras Ildikó, Bordos Nagy Kinga) produkciói ismét arról tanúskodtak, hogy a klasszikus zene megelevenedése ma is közeli tud lenni. Szinte tapintható hangszerek, hallható lélegzetvételek, látható arckifejezések, érezhető zene.

A zenés nyárestet kötetlen beszélgetés, gyerekzsivaj váltotta. Távozáskor, a Téka küszöbét átlépve nyugodt Szent Iván éji érzésünk támadhatott: lenyugvó nap, pihenő hangszerek, a Tékából távozó, de a Tékába visszatérő emberek.

 

A lenyugvó nap utolsó sugarai megcsillannak a plakáton. Jobb lenne, ha nem csillannának, az utcán dögmeleg van

A vastag falak mögött, a barokk udvaron jóval hűvösebb a helyzet. A fellépő zenészek azért a biztonság kedvéért a diófa ágai alá rejtőztek. A paparazzik Téka-alkalmazottnak álcázva magukat próbálják becserkészni őket

Ez a piros a Téka olvasótermének egy széke. Jelenleg egy brácsa ül rajta

A szervezők tanakodnak, de minden a legnagyobb renben van...

... a fellépőket a végén kemény vastaps jutalmazza