Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. augusztus 14. | Molnár Bea

Zajlik a nyolcadik gitárfeszt


Ezen a héten zajlik a nyolcadik Harmonia Cordis nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál. Amint az várható volt, idén is számos neves külföldi és hazai művész szórakoztatja a vásárhelyi közönséget, ugyanakkor naponta bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a fiatal tehetségeknek is. Belekóstoltunk a fesztiválba, eddig ízlett, ebből adunk ízelítőt annak reményében, hogy a következő napokon nem maradnak üres székek a szép Kultúrpalotánkban.

Bár az első napon ünnepélyes keretek között nyitották meg a nyolcadik kiadást, és Claudiu Maior tapsra derítette a közönséget magyar nyelvtudásának bizonygatásával, az igazi ráhangolódást mégis a marosvásárhelyi Tudor Gliga pengetései jelentették.  A Handel-téma variációinak elhangzása után már igazán otthonosan érezhettük magunkat a bársonyszékekben a következő két előadóra várva. Az első nap a franciáké volt, Antoine Moriniere és Thibaut Garcia hozta közelebb a klasszikusgitár világát a közönséghez.

Tudor Gliga

A folyton megújuló és bővülő repertoárral rendelkező Antoine Moriniere csupán 2010 óta koncertezik hivatásszerűen, ám a színpadra termettsége tagadhatatlan volt. Az őt követő 18 éves Thibaut Garcia nemcsak gitárjátékával, hanem önfeledt, könnyed, mosolygós jelenlétével is magára hívta a figyelmet. Ezt fokozta a francia művészek koncertzáró duója, amelyet kemény vastapssal köszönt meg a közönség.

Ez után az élmény után nem csoda, hogy visszatérő arcok foglalták el már kiszemelt helyeiket a második napon. A keddi napot Pethő Csaba és Orosz Dávid, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjai nyitották meg. A koncert elején elhangzó művek hallgatása közben rádöbbenhettünk, hogy nemcsak a külföldi, hanem a hazai, sőt, a marosvásárhelyi fiatal gitárművészek is ígéretes zenei karrier elé néznek.

Pethő Csaba és Orosz Dávid

Az utánuk következő Radu Vâlcu és Bogdan Mihăilescu már nemzetközileg is elismert művészek. Talán az általuk előadott művek stílusa vagy a közönséggel való verbális kommunikáció hiánya okozta, hogy az előző napi lendületes startolás után kissé szárazabbnak hatott a második nap.

Radu Vâlcu és Bogdan Mihăilescu

Ám mindez semmit sem jelent, hiszen a fesztivál nagyrésze még hátra van: ma például nemcsak gitárok, hanem hegedűk, brácsák, csellók és ütős hangszerek is tartogatnak meglepetéseket. A fesztivál részletes programját megtalálják itt. Azok számára pedig, akik nem tudnak részt venni a koncerteken, élő közvetítést biztosítanak a szervezők, követhető itt