Szerda, 2020. október 21.
ORSOLYA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2017. február 5. | Szerk.

Visszavonja a Btk.-rendeleteket a kormány


Vasárnapi ülésén eltörli a kormány a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet - jelentette be szombaton Sorin Grindeanu miniszterelnök.

„Ezután a néhány nap után hoztunk pár döntést. Először is holnapra sürgősen kormányülést hívunk össze, és eltöröljük a rendeletet. (...) Ezt a szót használom, hogy eltöröljük, bár e tekintetben is voltak viták. Az Államelnöki Hivatal azonban ezt a kifejezést használta, amikor kérte, hogy töröljük el a rendeletet. Eltöröljük vagy halasztjuk a gyakorlatba ültetését, megtaláljuk a törvényes módját annak, hogy a rendelet ne lépjen életbe” – fogalmazott a kormányfő szombat esti sajtónyilatkozatán.

A kormányfő hozzátette, nem szeretnék megosztani az országot.

„Nem akarjuk megosztani az országot. Romániát nem szabad kettészakítani. Jelen pillanatban úgy tűnik, két vagy még több részre szakadt az ország. De ez az utolsó dolog, amit szeretnék” – tette hozzá Grindeanu.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, amellett továbbra is kitartanak, hogy összhangba hozzák a büntetőjogot az Alkotmánybíróság döntéseivel, ezért egyeztetésre hívja a parlamenti pártok képviselőit, hogy a taláros testület határozatai és a rendelet „jelenlegi formája alapján, leszámítva talán az oly sokat vitatott 200.000 lejes küszöbértéket”, törvénytervezetet terjesszenek a parlament elé a szükséges módosításokról. (Agerpres)