Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. március 10. | Miska Brigi

Visszaszámlál az amerikaifutball-bajnokság


Két hét múlva rajtol az Országos Amerikaifutball-bajnokság, amelyben idén is részt vesz a Vásárhelyi Szörnyek (Mureş Monsters) csapata. A tavalyi szezon vége óta 12 új ember (rookies) csatlakozott a csapathoz, így az eredményeknél is fontosabb ezeknek az embereknek az integrálása a csapatba. De kiegészült az edzői stáb is, ifj. Szöllősi László munkáját hárman segítik: Fülöp Csaba a védelem koordinátora, Mocanu Mihai a dobók, futók és elkapók edzéseit vezeti, míg Derzsi Szabolcs a falemberek munkájáért felel. „Próbáltam kicsit több ember közt felosztani a feladatokat, hiszen egy személy nehezen tudja koordinálni a csapatot. Az idén arra törekedtünk, hogy az edzéseken is osszuk fel a játékosokat kisebb csoportokra. A támadósor és a védelem külön csoportokban edz, így mindenki figyelhet a saját feladatára” – magyarázta a vasarhely.ro-nak Szöllősi László.
 
 
Hét hónapos felkészülés és egy, a kolozsvári Crusaders ellen, lejátszott felkészítő mérkőzés után február végén a csapat tagjai egy háromnapos edzőtáborba vonultak a Nyárád-menti Nagyadorjánba, előkészítendő az új szezon mérkőzéseit. A napi három edzés (erőnléti és taktikai) által lehetőség nyílt a játékosok fizikai állapotának felmérésére, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek a játékszituációk gyakorlására is.
„Szerintem elértük a célunkat az edzőtáborban, annak kifejezetten örülök, hogy sikerült begyakorolni a taktikáinkat. 11 srácot sikerült beépíteni a csapatba, egyénileg felkészültek, azonban hiányzik a játéktapasztalatuk” – értékelte az edzőtábort Szöllősi. Hangsúlyozta, az idei bajnokság erős, amelyben a Vásárhelyi Szörnyek az egyedüli kezdőcsapat. „Esélyünk sincs idén bajnokságot nyerni” – ismerte el a portálunknak nyilatkozó ifj. Szöllősi László. Elmondta, az a céljuk, hogy kiegyensúlyozottabb mérkőzéseket játszanak. „Fontos lenne, hogy kevesebb pontot kapjunk és többet tudjunk szerezni, mint tavaly. Eljön majd a mi időnk is, én bízom abban, hogy ez egy bajnok csapat” – bizakodott a Szörnyek edzője. 
 
 
Az új szezonban hat csapat vesz részt az országos bajnokságban, az észak-nyugati csoportba a Temesvári 89ers, a Kolozsvári Crusaders és a Resicabányai Locomotives került, a dél-keleti csoportban a vásárhelyiek mellett a két fővárosi csapat, a címvédő Rebels és a Warriors szerepel. A lebonyolítási rendszer is egyedi, hisz minden csapat kétszer mérkőzik meg csoportbeli ellenfeleivel és egy csoportközi forduló keretében egy csapattal a másik csoportból is.
A Szörnyek első mérkőzése március 22-én, vasárnap este lesz a Rebels otthonában, majd az első hazai találkozóra egy hét múlva, 29-én 11 órakor kerül sor a meggyesfalvi pályán a Bukaresti Warriors ellen.
Ezután még legalább kétszer lépnek pályára hazai közönség előtt a vásárhelyiek, április 19-én a Crusaders ellen, majd május 9-én a Rebels ellen.
 
 
A tavaly megterhelő volt a fiúknak, hogy mindent saját zsebből kellett fizetniük, azonban idén kissé könnyebb lesz a helyzet, hiszen sikerült egy támogatót találni. 
„Egyelőre a Fastener Limited az egyetlen szponzorunk. Megbeszéléseket folytatunk két további céggel, de még csak körvonalazódik az együttműködés” – magyarázta a Vásárhelyi Szörnyek edzője. Hozzátette: ahogy bekerülnek a bajnokság körforgásába, úgy nőnek a csapat kiadásai. „Idén kétszer kell elutaznunk Bukarestbe, ami sok pénzbe kerül, hiszen az utazást, szállást és a csapattagok élelmezését is fizetnünk kell” – mondta Szöllősi, hozzátéve, egy itthoni mérkőzés megrendezése sem olcsó mulatság.