Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2014. szeptember 22. | Berecki Beáta Hajnalka

Vintage-piknik a Teleki-kastély kertjében


Kosarak, kalapok, nyakkendők, mellények, hózentrágerek és további számos, egyáltalán nem szokványos ruhadarab és kiegészítő. Mintha megfiatalodott dédanyáink és dédapáink léptek volna utcára, helyesebben tekertek volna. Pedig fiatalok voltak, akik Marosvásárhelytől a gernyeszegi Teleki-kastély kertjéig kerekeztek el, ahol igazi, korhű pikniken vettek részt. A kastélykertben zajló piknik múlt század eleji hangulatára a kort idéző zene is rájátszott.

A Vintage Velo Neumarkt csoport idén tavasszal jött létre, azóta körülbelül havonta szerveznek biciklis délutánokat. A különleges bringákról és bringásokról már beszámoltunk. Akkor mondta Ugron Gábor öletgazda azt, hogy nem a pózolás és a kosztümben való biciklizés a lényeg, hanem a régi bringák aranykorának a felidézése, ezeknek kontextusba helyezése. „Mindezzel pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy régi városi bringáknak külön karakterük van, fontos megőrizni, felújítani őket, és egy különlegesebb, stílusosabb, alternatívát jelentenek a városi közlekedésre, például a mountain bike-okkal szemben” – fogalmazott.

Emellett azt is bizonyították, hogy a piknikezőhelyre nemcsak autóval lehet kimenni, és a piknikezés, mint olyan valamivel többről szól, mint a „tüzet rakunk, szalonnát sütünk és zenét hallgatunk” – koreográfiát követő szabadtéri hepaj. Hanem? Hát ilyen: