Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. augusztus 30. | Molnár Bea

Vásárhelyi együttesek a Maros-parton


A Vásárhelyi Forgatag felkarolja a vásárhelyi tehetségeket. Akár fiatalok, akár idősebbek, ha vásárhelyiek, támogatni kell őket. Legyen az hard rock, country-rock, punk and roll, dzsessz, népdal, reggae, funky, diszkó, mind a mieink. De kik is ők, mióta zenélnek és mit, kik játszanak benne, milyen stílusban? Először ismerjük meg városunk együtteseit, majd hallgassuk meg őket a Maros-parton.

Pénteken három helyi együttest is meghallgathatunk a Forgatag színpadán. Elsőként 18:30-kor a Bronx lép fel. Önmagukat a hard-rock kategóriába sorolják, egy kevés amerikai beütéssel, egy csipetnyi glam és sleaze stílussal keverve. Nem a tegnap kezdték, hiszen az első bemutatkozásuk 1992-ben volt. Aktív zenei életüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt demolemezt is készítettek, sőt elmondásuk szerint az ő nevükhöz fűződik az első professzionális videoklip elkészítése Marosvásárhelyen. A zenekar tagjai: Ilarie Robert (ének, gitár), Bompa Márk (gitár, vokál), Szász Zoltán (basszusgitár, vokál), Asztalos Zsolt (dobok).

Bronx

A Dreamers neve már sokak számára ismerős. Ők a Bronx után fellépő együttes, 19:30-tól lesznek hallhatók a Maros-parton. Az elektromos pop-rock ötvözetében játszó zenekar 2007 óta létezik, első koncertjüknek a G. Café adott otthont. Több fesztiválon, városnapokon, kulturális eseményeken részt vettek, illetve a város szinte minden lokáljában zenéltek már. Igazi vásárhelyi zenészek! Jelenleg sikerült elkalandozniuk az eddig megszokott pop-rock slágerektől a dzsessz és a népdalok világába is. Az együttes tagjai: Alex Vilhelm (vokál), Dóczi Botond (gitár), Ugron Noémi (hegedű), Hanos Puskai Péter (basszusgitár), Cristian Vasiu (ütőshangszerek, sampler).

Dreamers

Az őket követő, a péntek este utolsóként fellépő Prospect zenekar 1990 áprilisában alakult. Hosszú kimaradás után a csapat újra összeállt új tagokkal és friss műsorral. Elmondásuk szerint az újjászületést a zene iránti szenvedély táplálta. Az együttes klasszikus heavy metalt és hard rockot játszik. A zenekar tagjai: Takács Attila (ének), Kis Sándor (dobok), Nagy Csaba (ritmusgitár), Fodor János (basszusgitár), Ionescu Cristian (szólógitár).

Prospect

A szombati nap koncertforgatagát a Stone Hill 4kidz zenekar kezdi. Angolos neve ellenére egy vásárhelyi magyar együttesre számíthatunk, akik szeretnének tenni valamit a gyerekekért. Saját szerzeményeiket és ismertebb gyerekdalok feldolgozásait is meghallgathatjuk tőlük. A csapat tagjai: Póra Zoltán (dalszerző, gitár, ének), Szász Hunor (basszusgitár), Fülöp Csongor (zongora, ének).

Stone Hill 4kidz

Talán a Vecker tiniegyüttest várják legjobban a marosvásárhelyiek. Nem csoda, hiszen ők azok, akik megírták és elénekelték a Forgatag himnuszát. A klasszikus rockot játszó zenekar két éves. Alapítója a 16 éves Nemes Tibor, aki öt másik társával hódol a rockzenének: Pethő Csaba (gitár), Szász Hunor (gitár), Máthé Péter (billentyű), Iszlai Tamás (dobok), Simó Péter (basszusgitár).

Vecker

Az utánuk következő Chrome zenekar a nyolcvanas évek hangulatát idézi. Huszonöt év szünet után tértek vissza a színpadra, a klasszikus nyolcvanas évek dallamos korszakát hozza újra a közönség elé. A zenekar tagjai: Csomoss Miklós (gitár), Orbán József (szólógitár), Szász András (basszusgitár), Hajdú István (dobok), Bodali István (ének).

Chrome

A vasárnap sorra kerülő zenekarok is arra törekednek, hogy bulizni hívják a vásárhelyieket. Az utolsó napon fellépők közül talán Koszikáékat (Koszika & The HotShots) már be sem kell mutatni. Ha van valaki ebben a városban, aki valóban multikulti és ennek (ének)hangot is ad, akkor az Koszorus Krisztina. Sem dicsérni, sem reklámozni nem kell őket, hiszen muzsikájuk magáért beszél. Beszélt eddig is, és fog a Forgatagon is vasárnap 19:30-tól. A zenekar jelenlegi felállása: Koszorus Krisztina (ének), Zonda Attila (basszusgitár), László Cristina (elektromos zongora), Koszorus Kálmán (dobok).

Koszika & The HotShots

A drasztikus stílusváltás kedvéért következik a BÜSZ (Bűnüldözött Szövetség), a Punk ’n’ Roll vásárhelyi nagyágyúi, vagy ahogy mondják ők: Marosvásárhely, szabad királyi város hivatalos tánczenekara. A régi motoros banda 1982-ben alakult, fergeteges bulikat tartottak, be is tiltották őket Maros megyében. Mottójuk: a rockzenéhez fel kell nőni, de sosem lehet kiöregedni belőle. A zenekar tagjai: Szőlősi-Pénzes Szilárd (dobok), Pop Sergiu (basszusgitár), Bartha János (gitár, vokál), Máthé Levente (ének).

BÜSZ

A Vásárhelyi Forgatag utolsó fellépője a country-rock dalokat játszó Corax zenekar. Dalaik a szerelemről, csalódásokról, a mindennapi életről szólnak. Az együttes 1979-ben alakult, 1987-ben felbomlott, majd 23 évi hosszú szünet után újra összeállt. Jelenlegi felállásuk: Gyárfás György (billentyűk, ének), Kacsó Csaba (gitár, ének), Kibédi Zoltán (basszusgitár, ének), Székely Jenő (ének), Szabados László (dobok).

Corax

Láthatjuk, hogy a Forgatag szervezői a vásárhelyi zenei paletta összes színfoltját igyekeztek bevonni a koncertforgatagba. A zenekarok felkarolása, a koncertlehetőség biztosítása az első lépés afelé, hogy Vásárhely „hangjai” valóban meghallgatásra találjanak. Ez a koncertforgatag egy igazi vásárhelyi buli lesz!