Szerda, 2020. október 21.
ORSOLYA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2017. január 19. | Szerk.

Tantárgy lehet a Velo Akadémiából


Választható tantárgyként taníthatnák a Velo Akadémia keretében kiadott közlekedési szabályokat tartalmazó könyvet, miután több marosvásárhelyi iskolában is letesztelik azt. 
 
A Velo Akadémia tankönyvet és két tájékoztató füzetet közvélemény-kutatások és tanulmányok alapján készítették el, a Velo Akadémia biztonságos kerékpározást oktató program keretében - melyet a Svájci Államszövetség társfinanszírozásával valósítottak meg, 62.300 frankos költségvetésből. A tankönyvet bevezethetik válaszható tantárgyként is, erről már egyeztettek a hatóságokkal - magyarázta csütörtöki sajtótájékoztatóján Gál Sándor, a Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány elnöke. 
 
2016-ban egyéves oktatási programot valósítottak meg, melynek célja a közlekedésbiztonság növelése a biciklisek számára, és azon személyek számának növelése, akik a kerékpárt választják napi szinten közlekedési eszközül Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, hozzájárulva ezzel a városi környezet minőségének javulásához és a levegő- és zajszennyezés csökkentéséhez. 
 
"Ezt az iskolában történő oktatási program segítségével valósítottuk meg, mely keretében a három városban 199 középiskolás (14-18 éves) diákot tanítottunk meg a közúti szabályokra, illetve arra, hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket, amelyek a forgalomban a biciklisekre leselkednek. A tanítás a Velo Akadémia tankönyv és két tájékoztató füzet segítségével történt, amelyek ismertetik a helyes biciklizés szabályait, és felsorolják a kötelező kellékek használatát is" - magyarázta Gál. 
 
Az oktatás gyakorlati részében, több mint 100 önkéntes segítségével szó esett technikai ismeretekről, az általuk felállított tanpályán a résztvevők kipróbálhatták, tökéletesíthették gyakorlati ismereteiket is. A projektben szerzett tapasztalataikat szeptemberben, a Marosvásárhelyen tartott Training 4 Trainers workshopon osztották meg az országban tevékenykedő biciklis szervezetek képviselőivel, azzal a céllal, hogy további városokra is kiterjesszék az oktatási programot a következő években. A workshopon 28 személy vett részt 10 romániai városból, valamint a program meghívottai Magyarországról és Ausztriából. 
 
A program keretében több rendezvény is zajlott, amelyeken több mint 1.000 marosvásárhelyi kerékpáros vett részt, míg Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen 350-500 résztvevő volt. Romániában elsőként reggelit is adtak a két keréken munkába igyekvő személyek számára, több napon keresztül. 
 
A program célja a közlekedésbiztonság növelése a biciklisek számára, és azon személyek számának növelése, akik a kerékpárt választják napi szinten közlekedési eszközül, hozzájárulva ezzel a városi környezet minőségének javulásához és a levegő- és zajszennyezés csökkentéséhez.  (Agerpres)