Péntek, 2020. április 3.
BUDA, RICHÁRD napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. augusztus 20. | Deák Zsombor

Színes társat kapott a Rákóczi-lépcső


A Rákóczi-lépcső kipingálása utáni fanyalgás nem szegte kedvét a Digital Transilvania projekt kezdeményezőinek. Ezúttal a Furnica-lépcső kap új köntöst, de azt tervezik, hogy a város más lépcsőit is kiszínezik, ezúttal „román-magyar színekkel”. Állításuk szerint egy kulturálisan sokszínű városban nagyobb a fejlődési lehetőség, mint egy olyanban, ahol az örökös feszültségek csillapítására, illetve a románok és magyarok békítgetésére kell energiát pazarolni. A tervek szerint a lefestett lépcsőknél színházi előadásokat is tartanak majd.

A Predeál utcát a Kövesdombbal összekötő lépcsősor kiszínezésén önkéntes diákok dolgoznak. A tűző napon nem könnyű a munka, kartonpapírból vágják ki a mintákat, majd festik le a már előkészített lépcsőfokokat. Kezük, ruhájuk csupa festék, de azt mondják, megéri a fáradtság. Ezúttal nem népi motívumok kerülnek közszemlére, mint a Rákóczi-lépcső esetében, hanem absztrakt minták, ami sokkal közelebb áll hozzájuk.

Henter György, aki szabadidejében vesz részt a művészeti projektben azt mondja, munkájuk által kitágul a város, főleg egy olyan rész, ami eddig inkább lepukkantságával, mintsem modernségével vonult be a marosvásárhelyiek emlékezetébe. Nemcsak a helybeliek fognak másként nézni azokra a lépcsőkre, amelyeken eddig csak végigrohantak, jobb esetben sétáltak, hanem a turisták is.

A Digital Transilvania vezetői versenyt hirdettek a Furnica-lépcső kiszínezésére, Cojan Carina ötlete nyerte el a tetszésüket. A tervek szerint pénteken ünnepélyes keretek között adják át a munkát. „Ez a projekt, akárcsak a Furnica-lépcső, amelyet jelenleg egy korlát oszt ketté, két részből áll. A jobb felőli részen túlnyomó részt a román, baloldalt pedig a magyar zászló színeit fogjuk használni” – magyarázta.  

Állítása szerint élénk színeket használnak annak érdekében, hogy mind a helyiek, mind pedig a városba látogató turisták figyelmét felkeltsék.