Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. április 26. | Molnár Bea

Sikeresen zajlott az V. Jazzfeszt


Április 22-25. között immár ötödik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Egyetemista Jazz Fesztivált a Jazz&Blues klubban. A Jazzfeszt célja idén is a romániai és külföldi zeneművészeti akadémiák hallgatói, tanárai találkozóhelyének megteremtése volt. Mindemellett szórakoztatott is. Nem unatkoztak a marosvásárhelyi dzsessz zene rajongói az elmúlt napokban.

A négy napig tartó verseny és koncertsorozat egyre több embert vonzott le a pincébe, a hangulat is fokozódott. Az első napot Tasi Nóra & The Guys nyitotta, megteremtve a tavalyi versennyel való összekötést, hiszen Nóra nyerte el a tavalyi legjobb jazzénekesnő díjat. Ezt követte a vásárhelyiek számára már nem ismeretlen, fiatal Tess (Teodora Sântean) és a The Vagabonds zenekar. A bemutatott Chapter „M” című lemezt nyitottan fogadta a közönség.

Tasi Nóra & The Guys

Tess és a The Vagabonds

A második nap már szakmaibb volt: délelőtt workshopon vehettek részt a versenyzők, majd megkezdődött az elődöntő. Nemcsak versenyezni, hanem tanulni, ismerkedni, tapasztalatot cserélni, együtt zenélni is volt lehetőségük a fiatal tehetségeknek. A közönség számára az este tartogatta az izgalmakat: a Myrtill & The Swinguistique zenekar a szemeket a színpadhoz ragasztotta. Több mint egy óráig francia dallamszellőt érezhettünk a levegőben.

Myrtill & The Swinguistique

A harmadik nap is versenyprogrammal startolt, este pedig a Mario & The Teachers szórakoztatta a közönséget. A fuvolista nélküli zenéléstől enyhe hiányérzetünk támadhatott, de az est második felében mindezt kárpótolták a különböző ütőhangszerek. Az utolsó nap a várva várt eredményhirdetést tartogatta. A zsűri (Alex Man, Bibo Lajos, Florian Lungi, Sárik Péter, Virgil Mihaiu) kívánságára a nyertes Tóth Lajos trió a nagyközönség előtt is megszólalt. Nem csalódtunk a döntésben. A Balogh Balázs (dobok), Grzegorz Wlodarczyk (bőgő) és Tóth Lajos (zongora) által alkotott trió lélegzeteket elállítva mutatkozott be. Végül a Jazzfeszt záróakkordját a Bega Blues Band szólaltatta meg.

Mario & The Teachers

Bega Blues Band

A meghirdetett programpontokon kívül esténként jam session szórakoztatta a közönség kitartóbb részét. Az örömzenélésekben résztvevő egyetemisták estéről estére bizonyították tehetségüket elsősorban egymásnak, és a közönségnek.

Az évről évre megújuló Nemzetközi Egyetemista Jazz Fesztivál már öt éve színezi városunk kulturális életét, örömet szerezve a dzsessz zene rajongóinak. A négy napig tartó intenzív dzsesszdopping után sem kell elkeseredni: közeledik a május 9-e.