Vasárnap, 2020. október 25.
BLANKA, BIANKA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2017. január 10. | Szerk.

Sarkvidéki időjárás Vásárhelyen


Marosvásárhelyen -23 Celsius fokkal köszöntött be január 10-e. Egyébként ez az a nap, amelyen hagyományosan megdőlnek a hőmérsékleti rekordok. Persze az időjárás nem figyeli a naptárat, de a hagyomány attól még hagyomány.

Az Omu csúcson csak -23 Celsius fokot mértek, de a heves szél miatt a hőérzet -51 Celsius fok volt.

A hajnali, reggeli órákban Csíkszeredában, Brassóban és Fogarason is mínusz 29 fokig, Sepsiszentgyörgyön mínusz 28, Kézdivásárhelyen mínusz 27, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 24 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. A fagyos idő az egész országra kiterjedt. Kolozsváron mínusz 19, Bukarestben mínusz 18 Celsius-fokot mértek.

Bodzafordulón -32 Celsius fokot mutattak ma reggel a hőmérők. A 'Kis Szibériaként' emlegetett Bodzaforduló lakói egyébként hozzászoktak a hideg telekhez: 2015-ben újévkor mínusz 31,7 Celsius-fokot mértek, január 8-ára -34,7 fokra csúszott le a hőmérő higanyszála. A hidegrekordot Kovászna megyében a 2005-ös év tartja, amikor Bodzafordulón február 8-án -35,8 Celsius fok volt.

Másodfokú (narancssárga) fagyriadót adott ki a meteorológiai szolgálat tegnap Románia szinte egész területére január 9-re és 10-re, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben.

Az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet sem haladja meg a mínusz 10-15 fokot, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 fokig is süllyedhet.

A rendkívüli hideg próbára teszi az ország energetikai hálózatait is. A villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica szerint hétfőn 17 éve nem tapasztalt csúcsértékre, 9750 megawattra emelkedhet az áramfogyasztás az országban, miután ezen a télen már december 16-án is megközelítette ezt az értéket. A hétfő reggeli energiafogyasztás tíz százalékkal volt magasabb, mint a tavaly január 9-i érték.

Az energetikai operatív törzs hétfőn elrendelte több vegyes tüzelésű hőerőmű áttérését fűtőolajra, hogy a lakossági fogyasztók földgázellátása a megnövekedett igény ellenére is zavartalan legyen - számolt be a Digi 24 hírtelevízió. A villamosenergia-szükséglet 31 százalékát fedezik a vízierőművek, 30 százalékát a szén-, 22 százalékát a szénhidrogén-tüzelésű hőerőművek, 13,5 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű. A szél- és napenergia a napi fogyasztás mindössze 3 százalékát fedezi.

Románia napi 64 millió köbméteres földgázfogyasztásának felét belföldi termelésből, mintegy 30 százalékát a tartalékokból és körülbelül 20 százalékát importból fedezi. Becslések szerint a napi földgázfogyasztás a hideg napokon elérheti a 70 millió köbmétert is, de ez nem veszélyezteti az ország energetikai rendszerének egyensúlyát, a lakosság energiaellátását – mondta Toma Petcu, energetikai miniszter az Agerpres hírügynökségnek.

Szintén az Agerpres ír arról, hogy hivatalosan az utolsó fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékleti értékét, mínusz 35,8 Celsius-fokot, 2005. február 8-án mérték, Bodzafordulón, hasonlóra nem került sor 1939 óta.