Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. szeptember 30. | Szerk.

Olcsóbb lett a szemétdíj Marosvásárhelyen


A jelenlegi 8,5 lej helyett ezentúl 4,35 lejt kell majd fizessenek a marosvásárhelyi magánszemélyek a hulladék elszállításáért. A plusz költségek kifizetését a városi önkormányzat vállalta át, ezt a helyi költségvetésből fedezik majd.
 
A városi tanács soros ülésén sürgősségi napirendi pontként tárgyalták a szemétkezelési díj emelését, amelyet a Salubriserv többletkiadásokra hivatkozva kért az önkormányzattól. Másfél órás vita után a magánszemélyeknek kedvezett a döntés, ezentúl ugyanis kevesebbet kell majd fizessenek.  
 
Amint arról beszámoltunk, a Salubriserv hulladékkezelő cég a kiadások növelésére hivatkozva azt kérte az önkormányzattól, hogy október elsejétől rendeljék el a városi szemétdíj 20 százalékos emelését, valamint egészítsék ki a hulladékkezelésre és hóeltakarításra szánt városi költségvetési összeget is. A határozattervezet szerint a Salubriservnek az év elején megszavazott 13 millió lej mellett újabb 12 millióra van szüksége a város tisztán tartására és a hóeltakarításra. Az augusztusi soros ülésen a tanácsosok 10,5 millió lejt szavaztak meg a költségvetés kiigazításánál.
 
Mindeközben bírósági ítélet született arról, hogy 2014-ben a tanács jogtalanul emelte a szemétdíjat Marosvásárhelyen, elfogadván Ionela Ciotlăuş az ALDE Maros megyei elnökének azt a beadványát, amelyben a Helyi Tanácsának a 2014-ben hozott, 326-os számú határozatának semlegesítését kérte, ami a szemétdíj megduplázását rendelte el.
 
Nagy fejfájást és nem kis vitát okozott a szemétdíj kérdése a tegnapi ülésen. Az RMDSZ képviselői hangsúlyozták, hogy nem értenek egyet a szemétdíj emelésével, viszont a kiemelten fontosnak tartják a probléma megoldását. Teodora Benedek azt javasolta, hogy maradjon meg a jelenleg alkalmazott, 8,50 lejes ár, és a Salubriserv által kért különbséget pedig egy hónapig törlesszék a helyi költségvetésből, majd októberben térjenek vissza a témára. A POL tanácsosai többször felemelték hangjukat, hogy nem szavazhatnak a 8,5 lejes szemétdíj emeléséről, mikor bírósági határozat született arról, hogy 4,35 lej kell legyen az illeték.
 
Végül több felszólalás és fontolgatás után a tanácsosok arról szavaztak, hogy a magánszemélyek esetében a két évvel ezelőtti díj maradjon, azaz a 4,35 lej, és a különbözetet (azaz a személyenkénti maradék 4,15 lejt és a 20 százalékos emelést is belekalkulálva) a városi költségvetésből fizessék ki, míg a kerelőszentpáli hulladéktárolót sikerült beindítani. A jogi személyekre nem vonatkozik a szemétdíj csökkenése, ők az eddigi ár 20 százalékkal való emelését kell fizessék.
 
Maros Megye Tanácsa tegnapi soros ülésén elfogadta a regionális hulladéktároló működésére vonatkozó szerződés aláírását, így pár napon belül szerződést is köthetnek a versenytárgyalást elnyert céggel, majd ezt követően 84 napon belül beszerezzék a szükséges engedélyeket, hogy készen álljanak a szolgáltatás elkezdésére. Ha minden a terv szerint megy, akkor is legjobb esetben 2017 januárjában kezdheti el működését a kerelőszentpáli hulladéktároló.