Szerda, 2020. július 15.
HENRIK, ROLAND napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. február 6. | Puskás Eszter

Nem szenved Tánja


Híresztelések keringenek a világhálón, miszerint Tánja, a marosvásárhelyi állatkert elefántja depressziós és térdre ereszkedve „könyörög” a halálért. A vádaskodók az elefánt elköltöztetését követelik. Kopacz András, az állatkert igazgatója többször is cáfolta a vádakat.

A vasarhely.ro kérdésére Kopacz András elmondta, hogy szeptember 14-én érkezett Tánja az állatkertbe, és ő Románia egyetlen indiai elefántja. Annak ellenére, hogy a Marosvásárhelyi Állatkert két alkalmazottja a Budapesti Állatkertben volt szakképzésen, ahol elsajátíthatták az ormányosok gondozásának titkát, október eleje óta folyton vádak érik az állatkert vezetőségét. Andrea Sălegean és a marosvásárhelyi állatvédő egyesülete, a Love&Life 4 Animals indította a pletykákat. Ez egy lejárató kampány az állatkert ellen, de annyira agresszív, hogy nem tudunk már mit kezdeni vele. Az állatkert vezetősége tájékoztatta a híresztelőket, hogy ezek a vádak nem igazak, és Tánja jól érzi magát, de őket ez nem érdekelte és továbbra is folytatták a lejárató kampányt” – magyarázta Kopacz.

A térdre ereszkedésről ezt mondta az igazgató: „Az elefántot, amikor gondozója megsimogatja, letérdel előtte. Ez az elefánt ötödik lakóhelye és nem tudjuk pontosan, hogy mire tanították ezelőtt. Valaki ezt lefényképezte és úgy kommentálta, hogy arra kényszerítik az állatot, hogy térdeljen le, de ez nem igaz.”

A világ egyik legnagyobb elefántszakértője, az amerikai Alan Roocroft tartózkodik most Marosvásárhelyen, vele dolgoznak, tanácskoznak az állatkert munkatársai, programot állítanak elő az elefánt számára. „Nekünk is az a legnagyobb érdekünk, hogy az elefánt jól legyen és ezért mindent meg is teszünk” – mondta az igazgató a vasarhely.ro-nak.

Az sem igaz, hogy az elefánt lakóhelye hideg betonból lenne és nem lenne megfelelő az állat számára. Az épület az európai standardok szerint épült, a padlója speciális gumírozott festékalapú, és padlófűtése van. Az étel, viz, valamint az állandó hőmérséklet is biztosítva van, tehát nem fázik, nem éhezik és nem is szomjazik. Most még a termét is átalakították, hogy jobban hasonlítson az ezelőtti környezetére.

Tánja tehát jól van, egészséges és nem igényli a „megölést”. Valószínű, hogy hamarosan társat is szereznek neki. A híreszteléseknek nem szabad hinni, a képek félremagyarázottak. Tánja bármikor meglátogatható, így személyesen is meg lehet győződni állapotáról.