Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. november 9. | Szerk.

Ne hagyjuk az iskolát! – Tüntetés a marosvásárhelyi római katolikus iskoláért


„November 12-én, délután 15 órától tüntetést szervez a Római Katolikus Státusz Alapítvány, Marosvásárhelyen a Vár vársétány felőli bejáratánál” – tájékoztatta ma a sajtó képviselőit Oláh Dénes, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Egyházközség plébánosa, a Maros-Küküllő egyházkerület főesperese a Deus Providebid Tanulmányi Ház előcsarnokban tartott sajtótájékoztatón. Oláh Dénes főesperes elmondta, hogy Dr. Jakubinyi György érsekatya, a Státusznak elnöke engedélyt adott az utcára vonulás megszervezésére és dr. Holló Lászlót, a Római Katolikus Státusz ügyvezető igazgatóját, az igazgatótanács elnökét bízta meg a szervezési teendők lebonyolítására. 
 
A főesperes ezt követően a szombati tüntetés forgatókönyvét ismertette: „a tüntetésen beszédek, ima és énekszó mellett azt tervezzük, hogy a több száz példányban kinyomtatott Reményik Sándor Templom és iskola című versét a jelenlévők közösen mondják el, majd ezt követően átvonulunk a Római Katolikus iskola udvarára, ahol könyveket helyezünk el, adomány jeléül”. Oláh Dénes főesperes arra kért mindenkit, hogy hozzon magával egy könyvet és csendben, fegyelmezetten vonuljanak az iskola elé, valamint ne hozzanak magukkal zászlót, pártszimbólumokat vagy a rendőrség által fehér fegyvernek minősíthető eszközöket.
 
„Nem csak Marosvásárhely fog szombaton egyként kiállni a magyar oktatásért, hanem Erdély-szerte fognak szimpátiatüntetéseket szervezni. Marosvásárhelyiként, szülőként, tanárként és katolikusként érzem fontosnak, hogy megszólaljak, ott legyek, közösséget vállaljak. Fel kell lépnünk a közösségünk ellen irányuló meghurcoló és megfélemlítő törekvések ellen. Egyházak, civil szervezetek, politikum, magán személyek mind csatlakoznunk kell a tüntetéshez. Ne hagyjuk az iskolát” – mutatott rá Novák Csaba Zoltán városi tanácsos a sajtótájékoztatón, hangsúlyozta: kisebbségi jogaink gyakorlását akadályozzák azok, akik az anyanyelven való oktatáshoz való hozzáférést korlátozzák. Az iskola magyar identitásunk mindenkori alappillére, és ehhez az értékhez ragaszkodunk!  - fogalmazott Novák.
 
A száz éves múltra visszatekintő marosvásárhelyi Romai Katolikus Gimnázium újraindítása közösségi igény volt, a vásárhelyi magyarság és a diákok jövőjét szolgálja. Az RMDSZ a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést, és a helyi tanácsban azért dolgozott, hogy újraalakuljon az iskola. A 2014 végétől működő líceumban jelenleg több mint 400 diák tanul és közel 50 pedagógus dolgozik.
Novák Csaba Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az RMDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyben érintetteknek jogtanácsot és a védelmet szolgáljon, valamint az ezzel járó költségeket fedezze. (Közlemény)