Szombat, 2020. július 11.
NÓRA, LILI napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. szeptember 8. | Szerk.

Minden harmadik családnak gondot okoz a számlafizetés


Az Országos Statisztikai Hivatal jelentése szerint minden harmadik háztartásban nem tudják időben kifizetni a számlákat. A legnagyobb fejfájást a villanyszámlák kifizetése okozza, a családok 55 százalékának van elmaradása. A közköltségek kifizetését a háztartások 53 százaléka nem győzi időben kifizetni. A telefonszámlákat a lakosok egyharmada nem fizette ki időben a tavalyi statisztikák szerint, míg a hitelrészletek esetében a lakosok 9 százalékának akadt gondja a határidős kifizetésekkel.
 
A statisztikai intézet háztartások helyzetére vonatkozó jelentése szerint a romániai családoknak közel a fele vallotta be, hogy minden hónap kész fejfájást okoz a rezsiköltségek törlesztésénél. 
 
A felmérés szerint a családok egyharmada azt vallja, hogy 1000-2000 lej közötti jövedelemre van szükségük, hogy minden kiadásikat fedezni tudjanak, míg a családok több mint fele nem tud megélni havi 2000 lejből, így a havi kiadásaik fedezésére ennél valamivel több pénzre van szükségük. 
 
Egy 2014-es évre vonatkozó adatokat feldolgozó kutatás szerint Romániában egy átlagos család havi 2 495 lejből él meg. Ez alapján egy átlagos romániai háztartásban élő személyre fejenként 937 lej jutott egy hónapban. A statisztikai adatok alapján az országban élő átlagos család jövedelme a munkahelyéről származó bérből (51,8%), szociális támogatásból (23,4%), valamint mezőgazdaságból (3,4%) származik. 
 
Románia lakosságának viszonylag nagy aránya mezőgazdaságban (is) tevékenykedik, így a bevételük 15%-a saját termesztésű élelmiszerből nyerik.
 
Sajnos az alacsony bevételek miatt a családok a összjövedelmük túlnyomó részét (91,5%) élelmiszerekre, rezsire és mindennapi használatú háztartási eszközökre költik, nagyobb befektetésre csak havi jövedelmük 1,1%-át tudták félre tenni. 
 
Egy másik nemzetközi kutatás szerint a romániaiaknak csupán a 40 százaléka törekszik arra, hogy félretegyen némi pénzt az elkövetkezendő évekre. A romániai megkérdezettek 29 százaléka konkrét összeget igyekszik tartalékba tenni minden hónapban, míg 32 százalékuk minél többet félretenne, amennyiben módja van rá. Ennek függvényében átlagosan évi 2600 eurót tudnak megspórolni a Romániában élő családok. Ez egy viszonylag alacsony arány az unió többi tagállamához viszonyítva: Lengyelországban 5800 eurót spórolnak évente, Horvátországban és Szlovákiában évi 8000 ezer euró megy tartalékba, míg Csehországban például 10 900 eurót tudnak félretenni a nehezebb időkre. Ausztriában 39 400 eurót tesznek külön kasszába az év végén a fizetésből. A romániaiak 60 százaléka konkrét befektetés céljából kuporgatja össze a tartalékát, míg 40 százalék csak a biztonság kedvéért gyűjtöget, a nehezebb időkre. 
 
A kutatás szerint a romániaiak negyede tud rendszeresen spórolni a havi fizetéséből, míg csupán egynegyed alkalmanként van módja a tartalékolásra. A többiek pedig egyik napról a másikra élnek, minden tartalék nélkül.