Hétfő, 2020. szeptember 28.
VENCEL napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. október 4. | Szerk.

Megszépül az Aranykakas


Elkezdik az Aranykakas felújítását – erre lehet következtetni legalábbis azoknak az óriáspannóknak a jelenlétéből, amelyeket tegnap éjszaka helyeztek ki a szebb napokat is látott ingatlan elé. Az épületfelújítási szándékot Petruța Oltean a tulajdonos Romarta S.A. marosvásárhelyi is képviselője is megerősítette a vasarhely.ro-nak. A részleteket firtató kérdéseink elől azonban elzárkózott. „Én nem nyilatkozhatok ebben az ügyben. Kérem, küldje el kérdéseit e-mailben vagy adja át azokat személyesen, és megígérem, hogy azonnal továbbítom az illetékes kollégáimnak” – fogalmazott Petruța Oltean. A munkálatokat a SC. Arhigraf SRL végzi, részleteket azonban itt sem tudtunk meg.

A Bürger-palotaként, illetve Vörös kakasként ismert neobarokk épületet Bürger Albert építtette családja számára, 1937-ig lakott a mai Kossuth utca 106. szám alatti ingatlanban. (Bürger Albert, hosszú ideig városi tanácsos, Bernády György híve, az akkori Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Országos Magyar Párt tagja nemcsak sörgyáráról volt híres, de arról is, hogy ő használt elsőként Marosvásárhelyen villanyáramot az ipari termelésben, saját áramfejlesztőt is épített.)


Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Az államosítás után az épületben szeszlerakatot létesítettek, az épület megrongálódott. Később az Avicola nevű tyúkfarm felújíttatta, és vendéglőt nyitott Aranykakas néven.

Az épület a rendszerváltás után másodszor is romos állapotba került, azóta a hajléktalanok lakhelyévé vált, csak néhány fényképész merészkedett be oda. Az épület előtt jelenleg is tábla hirdeti, hogy a romhalmaz nem a város, hanem a bukaresti Romarta Rt. tulajdona. A tulajdonos azonban nem reagál sem a felszólításokra, sem a szégyentáblák több évvel ezelőtti elhelyezésére. A városvezetés korábban lépéseket tett annak érdekében, hogy megvásárolja az épületet, a tulajdonos részéről azonban nem kapott választ.

Szeptember 13-a és 15-e között filmbarátok lakták be az Aranykakas udvarát – a Kultúrpalota építésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat részeként a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál koncerteket és filmvetítéseket szervezett.