Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. november 17. | Szerk.

Marosvásárhelyi iskolaügy - Deutsche Welle: az iskolaalapítás nem az ügyészségre tartozik


Az iskolaalapítás adminisztratív ügy, amelyben nincs mit keresnie a korrupcióellenes ügyészségnek - erre a következtetésre jutott Horațiu Pepine publicista a Deutsche Welle honlapján közzétett elemzésében, amelyet csütörtökön szemlézett a román Hotnews.ro hírportál.

A német közszolgálati rádió román szerkesztőségének újságírója „furcsának” tartja, hogy Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja egy magyar iskola megalapításának törvényességét. A cikkíró felidézte, hogy Marosvásárhelyen évtizedes vitákhoz vezetett, hogy a magyar közösség önálló iskolákat akart, amit a román pártok, élükön Dorin Florea polgármesterrel, hevesen elleneztek, az „etnikai testvériség” és vegyes iskolák ideológiáját erőltetve.

Miután az RMDSZ városi tanácsosainak kitartó munkával nemrég mégis sikerült elfogadtatniuk az önkormányzatban a Római Katolikus Gimnázium megalapításáról szóló határozatot, „villámcsapásként hatott”, és Erdély-szerte tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett a DNA közbelépése. A román pártok a vádhatóság oldalán sorakoztak fel, az iskola felszámolását szorgalmazták, a román sajtó egy része pedig azt vetette az RMDSZ szemére, hogy korrupt politikusait védi a DNA-tól „képzelt etnikai üldöztetésre” hivatkozva - emlékeztet a szerző.

Szerinte az egyedüli „józan” állásfoglalás a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) részéről érkezett, amely elismerte, hogy a római katolikus egyháznak joga van iskolát indítani saját épületében, a közös épületen osztozó Unirea főgimnázium számára pedig a POL szerint egy korszerű campust kellene építenie a városnak.
„Ez az alapvető kérés: joguk van-e a magyaroknak (újra)alapítani egy saját iskolát egy olyan helyen, amely saját történelmi örökségük? A többi már részletkérdés” - írja a Deutsche Welle publicistája. Szerinte e jog elismerése esetén egy minisztériumi jóváhagyás már egyszerű adminisztratív, nem pedig jogi kérdés.

„A korrupcióellenes ügyészeknek nincs mit keresniük ebben az egyenletben, legfeljebb egy kimondatlan politikai döntés végrehajtójaként. Egy iskolaalapítás ügyészségi vizsgálata valójában annak elismerése, hogy a törvény egyes elemei akadályozhatják az ilyen kezdeményezéseket, és egyesek titokban úgy döntöttek, hogy itt a leginkább korlátozó értelmezést alkalmazzák” - fogalmaz Horațiu Pepine.

A publicista szerint ilyen körülmények között a román kormány és elnöki hivatal sem teheti meg, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének „alibijére” hivatkozva hallgat a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében. Ezzel ugyanis „egy elnyomó politika bűnrészeseivé” válnak - véli a Deutsche Welle publicistája. (mti)