Vasárnap, 2020. július 12.
IZABELLA, DALMA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. szeptember 22. | Szerk.

Lezárult a vita az Unirea és a katolikus lici között


Lecsendesedtek a kedélyek a Római Katolikus Teológiai Líceum és az Unirea Nemzeti Kollégium között, a két tanterem miatt kialakult vitát végül megoldották: az unireás diákoké maradnak a termek.
 
Amint arról beszámoltunk, az Unirea és a katolikus lici két igazgatója arról egyezett meg, hogy a főkollégium lemond néhány magyar tannyelvű osztályáról, és ezeket átveheti a katolikus iskola. Viszont az Unirea vezetősége két román tagozatot indított volna helyettük, így ragaszkodott a megüresedett két tanteremhez is. A vita egész az Oktatási Minisztériumhoz eljutott, ugyanis a román iskola vezetői azt állították, hogy az egy éve beköltözött magyar tanintézmény ki akarja szorítani őket a katolikus egyház tulajdonában levő épületből. Végül az Unirea igazgatójának és aligazgatójának a lemondásával zárult a vita.
 
Tamási Zsolt, a Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója a nyár elején kérte a fent említett két tantermet a szerződés alapján. Ekkor borult ki a bili. 
 
„Az Unirea erre reagálta a nyár elején, hogy ki akarjuk őket szorítani, a román média pedig azzal volt tele, hogy mi két román osztályt ki akarunk tenni. Gyakorlatilag végül az Unirea két olyan második emeleti tantermet tartott meg, amelyeket a tavaly már mi használtunk. Ezekben a termekben, a folytonosság elve szerint az Unireától átvett magyar gimnáziumi osztályok tanultak, s kellene tanuljanak tovább is. Így a vita valójában azzal zárult, hogy mi megkaptuk azokat a termeket, amelyeket a nyár elején kértünk a szerződés szerint átadni, viszont le kellett mondanunk két olyan teremről, amelyek gyakorlatilag egy éve hozzánk kerültek, de amit most az egyezmény betűire hivatkozva visszakérhetett az Unirea” – magyarázta az igazgató a Székelyhon megkeresésére. 
 
Az idei tanévet 15 osztállyal kezdte meg a katolikus iskola, viszont ebből két osztály a Bolyai Farkas Elméleti Líceum épületében kénytelen működni, míg egy kilencedik társadalomtudományi osztály ideiglenesen az informatika laborba kellett költözzön. 
 
„Az egyezményt be kell tartanunk, ez nem vitás, de módosítást kell eszközölni benne, mert változás történt a diákok létszámát illetően is. Azt kértük, hogy biztosítsanak megoldást egy osztálytermünknek” – magyarázta az igazgató a portálnak. Horațiu Lobonț, a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságának vezetője szerint neki az volt a feladata, hogy a két tanintézmény tartsa magát az egyezményhez, innen már a többi már a két iskolára tartozik. 
 
Az Unirea Nemzeti Kollégium 12 éve működik a katolikus egyház tulajdonában levő épületben. A Római Katolikus Teológiai Líceumban 2015 ősszén indult be az oktatás. Az újraindítás ötlete 2011-ben fogalmazódott meg. Ezt követték a politikai egyeztetések. Végül 2014 júliusában, a Maros Megyei RMDSZ közbenjárásával, önkormányzati döntés született az oktatási intézmény létrehozásáról, majd ugyanazon év szeptemberében a városi tanács elfogadta azt a szerződés, amely biztosította a római katolikus egyháznak, hogy saját ingatlanjába kezdhesse a tanügyi intézmény a tanévet.  
 
A tanintézeteket tartalmazó listáról hiányzik a Római Katolikus Teológiai Líceum, ugyanis egyelőre tisztázatlan az intézmény jogi helyzete.
 
„Az intézmény valóban létezik, ám a létrehozásáról szóló tanácsi határozatot megtámadta a prefektúra, és bírósági döntés is született, amelynek értelmében a létrehozásról szóló határozat semmissé lett nyilvánítva. A polgármesteri hivatal meg szeretné oldani az ügyet, legfeljebb egy újabb tanácsi határozat szükséges ehhez, de az intézmény az oktatási minisztérium listájában is szerepel, tehát létezik” – magyarázta Horațiu Lobonț a Székelyhonnak.