Hétfő, 2020. október 26.
DÖMÖTÖR napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. május 21. | Bögözi Attila

Közös erő felmutatása


„Erősödik Marosvásárhelyen a politikai összefogás” – mondta csütörtök délelőtt Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet Bíró Zsolttal a Magyar Polgári Párt országos elnökével közösen tartott, s melyen újabb közös rendezvényt jelentettek be.

A Magyar Polgári Párt megkeresésére az idén június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján az RMDSZ és az MPP közösen szervez rendezvényt Marosvásárhelyen. Brassai rendkívül fontosnak tartotta, hogy erről a gyászos eseményről megemlékezzünk, megfogalmazzuk azokat az örökérvényű észrevételeket, amelyek erősítik identitásunkat, lévén, hogy a történelmi igazságtalanságokat soha nem szabad szőnyeg alá seperni, és az igazságtalanságról mindig szólni kell, még akkor is, ha azoktól több évtized telt el.

„Ha Marosvásárhelyre gondolunk, nem lehet elmenni az apró csúsztatások révén történő igazságtalanságok mellett sem, mint például az MOGYE esete, ahol apró csúsztatással, de mégiscsak elvitatják az orvosi egyetem magyar múltját. A Mihály királynak emelt mellszobor is csak egy nyelven tünteti fel az általuk alapítónak nevezett királyt, mint ahogy a kétnyelvűség kapcsán sok más apró csúsztatás is megfogalmazódott az elmúlt időszakban” – fejtette ki Brassai. Úgy vélte: ezek mind olyan esetek, melyek mellett, ha nagyvonalúan elmegyünk, ha ezekre nem figyelünk oda, akkor ezek az igazságtalanságok szabotálják tulajdonképpen nemzeti közösségünket, nemzeti közösségünk identitástudatát. „Ilyen értelemeben az RMDSZ Maros megyei szervezete társult a Magyar Polgári Párt kezdeményezéséhez, mert igen fontosnak tartjuk azt, hogy a nezeti összetartózás napján, a törénelmi igazságtalanság kapcsán megfogalmazzuk észrevételeinket, hiszen a történelmi igazságtalanságra a legerősebb válasz a nemzeti összefogás lehet, amiben Marosvásárhelyen a politikum példamutató lépésre szánta el magát a közös magyar polgármester előválasztáson történő megkeresésével” – összegezte a közös rendezvény lényegét Brassai Zsombor.

Biró Zsolt, az MPP elnöke bejelentve, hogy a közös megemlékező estre június 4-én a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében kerül sor, tervek szerint 19 órától, elmondta, hogy a rendezvényen részt vesznek a Nemzeti Összetartózási Bizottság tagjai is, élükön Pánczél Károllyal, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának (NÖB) elnökével.

„2010 óta új helyzet van a nemzetpolitikában, és ehhez a június 4-i gyászos eseményhez megpróbálunk úgy viszonyulni, hogy ez ne egyfajta teherként, visszahúzó erőként hasson, hanem a nemzeti összetartózásunkat erősítse, amit nekünk itt Erdélyben is fel kell mutatnunk” – hangsúlyozta Bíró. Úgy vélte, június 4-én ki kell mondani, azt, amit ki kell mondani. Bírós az összefogás legutóbbi pozitív példájaként emlegette, fel azt is, hogy a FUEN kongressuson az RMDSZ-szel és a Felvidéki Magyar Közösség pártjával közösen az MPP kezdeményezte egy autonómia-párti nyilatkozat elfogadását. Kifejtette: szerinte ez a helyes út, amikor nemzetpolitikáról beszélünk, s bár sokan, sokfélék vagyunk, ám amikor a nemzeti identitásunk kerül terítékre, akkor egységeseknek kell lennünk. A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a megemlékező rendezvény keretében fellép a Maros Művészegyüttes Imádság, háború után című előadásával, amelyre a belépés szintén ingyenes.

A sajtótájékoztatón jelen levő Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója néhány gondolatot fogalmazott meg Trianonról, melyet a nagyhatalmak erőltettek erre a régióra, aminek az elsődleges vesztese a magyar nemzet volt. „Fontos, hogy 2010 óta nyiltan tudunk beszélni arról, hogy mi volt ennek a történelmi mozzanatnak a következménye, hogyan jutottunk ide, és hogyan éljünk tovább ezzel” – mondta Soós. „A lényeg, hogy továbblépjünk, nemcsak ezen a negatív eseményen, s hogy tudjunk egy közös erőt felmutatni, főként itt Marosvásárhelyen, ahol a korábbi sérelmek, sajnos, újabb meg újabb jogsértésekkel gyarapodnak” – fejtette ki Soós.